Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeSrbija EnergetikaSrbija da poveća...

Srbija da poveća planirani udeo OIE

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Srbija je pozvana da svoje ciljeve u pogledu obnovljivih izvora i energetske efikasnosti do 2030. godinu uskladi sa ciljevima koje do iste godine ima Energetska zajednica, kao i da osigura da energetska tranzicija bude inkluzivna i fer, saopštio je Sekretarijat Energetske zajednice u svojim preporukama na nacrt Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Srbije (INKEP)

Primera radi, Srbiji je preporučeno da u planiranom minimalnom udelu obnovljive energije do 2030. godine dostigne cilj od 40,7 odsto, umesto projektovanih skromnijih 33,6 odsto.

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije je 29. juna Sekretarijatu energetske zajednice dostavilo na razmatranje Nacrt Nacionalnog energetskog i klimatskog plana. Sekretarijat je ocenio nacrt Plana i uputio Srbiji svoje preporuke.

Nacrt je strukturiran u skladu sa zahtevima i uključuje sveobuhvatnu listu aktuelnih i planiranih mera, navodi se u saopštenju Energetske zajednice.

Ugovorne strane Energetske zajednice dužne su da izrade nacrte nacionalnih energetskih i klimatskih planova u kojima treba da postave ciljeve koji su u skladu sa ciljevima Energetske zajednice do 2030. godine i politikama i merama u pet dimenzija Energetske unije (energetska efikasnost, obnovljivi izvori energije, smanjenje emisije gasova staklene bašte, unutrašnje tržište energije i istraživanje i inovacije).

Cilj ovih planova je da se napravi integrisani politički okvir za usmeravanje aktivnosti dekarbonizacije do 2030. godine i na dalje, prenosi Nova ekonomija.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Prioritet – sigurno snabdevanje energijom

Dešava se jedno novo energetsko tržište, gde mi svoju energetsku budućnost moramo da nađemo u nekim drugim pravilima i strategiji", istakao je v.d. generalnog direktora EPS-a Dušan Živković u okviru panela "Energetska infrastruktura, investicije, inovacije, zelena tranzicija". On je na...

Zapadni Balkan: Potreban je zaokret u zaštiti životne sredine

Zaštita životne sredine, ekologija, sprečavanje uticaja klimatskih promena i energetska tranzicija postaju iz godine u godinu sve važnije teme i u regionu Zapadnog Balkana. U zemljama regiona potrebne su strateške promene u politici životne sredine, a zelena tranzicija je...

Bugarska: Prihodi Fonda za sigurnost energetskog sistema dostići će 2,1 milijardu evra 2023.

Bugarska vlada očekuje da će Fond za sigurnost elektroenergetskog sistema ostvariti doprinose od oko 2,1 milijardu evra u 2023. godini. Preko 1,3 milijarde evra prihoda dolazi od prodaje dozvola za emisije gasova staklene bašte. Sredstva će biti iskorišćena za pokrivanje...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!