Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Aleksandar Obradović-Ovakav...

Srbija: Aleksandar Obradović-Ovakav EPS jeste za kritiku

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Sigurno bih do sada već bio smenjen da postoji neka zamerka na moj rad. Niko u Vladi do sada javno nije izrekao nijednu kritiku na moj račun. Ne osećam se prozvanim i ne vidim zašto bih razmišljao o povlačenju. Rad svakog direktora javnog preduzeća treba da se ocenjuje po rezultatima, a ne libim se da predstavim rezultate EPS-a – kaže u intervjuu za “Blic” Aleksandar Obradović, v.d. direktora EPS-a.

Prvi čovek EPS-a tvrdi i da potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić nije njega pomenuo kada se javno požalio da mu je direktor jednog javnog preduzeća obećao da zaposlenima neće isplaćivati bonuse da bi ubrzo potom to i učinio.

– To su samo medijske spekulacije, jer javno nikada nisam prozvan. Drugo, to nisu bili ni 13. plata niti bonus, već pozajmica koja se vraća i koja je dogovorena sa Ministarstvom energetike. Zaposleni u EPS ne dobijaju ni besplatne ni jeftinije kilovat-sate, a mnoge kompanije imaju pogodnosti za svoje radnike – ističe Obradović.

 Na pitanje nije li ipak nelogično da se pozajmice dodeljuju u trenutku kada je EPS morao da podigne kredit zbog loše finansijske situacije, on odgovara da je to bio momenat kada je rukovodstvo želelo da motiviše zaposlene da daju sve od sebe, a dodatnim naporima izbegnuto je podizanje kredita.

– I uspeli smo u tome. U proizvodnji smo oborili sve rekorde, finansijski rezultat popravili smo za 21 milijardu dinara, a otvaranjem tržišta na visokom naponu 1. januara ove godine EPS je zadržao 97 odsto tržišta i ostvario dodatni prihod od 2,3 milijarde dinara – kaže Obradović.

Vaš dosadašnji mandat ipak je u javnosti ostao upamćen po pričama o čestim i skupim putovanjima, ali i po problemima građana sa tumačenjem novih računa za struju…

– To samo pokazuje koliko se u javnosti malo pažnje poklanja suštinskim ekonomskim temama koje građanima život znače. Fokus bi trebalo da bude usmeren na reorganizaciju EPS-a koja će učiniti da postanemo profitabilna i uspešna firma, a samo tada EPS će moći da bude motor srpske privrede. Zato menadžment očekuje podršku za sprovođenje Polaznih osnova za reorganizaciju, koje je Vlada Srbije usvojila 16. novembra prošle godine i gde se jasno kaže da mora da se promeni način upravljanja u EPS, a na taj način bih i ja preuzeo ličnu odgovornost nad radom celog EPS-a i svih preduzeća koja posluju u okviru sistema.

Često vas kritikuje resorna ministarka Zorana Mihajlović. Vidite li to kao profesionalni ili lični sukob?

– Kritike se ne odnose na moj rad, već na to što EPS još uvek nije reorganizovan i centralizovan, jer u okviru ovog javnog preduzeća trenutno posluje 13 privrednih subjekata koji funkcionišu dosta nezavisno od matičnog preduzeća gde sam ja direktor. Sve njene zamerke ću i ja da ponovim. Da, EPS je loše organizovan, nedostaju suštinske sistemske promene. Promena načina upravljanja u EPS-u zahteva i promenu statuta i osnivačkih akata, a to nije u mojoj moći, već je to u nadležnosti osnivača, odnosno Vlade Srbije. Veoma podržavam najavu ministarke Mihajlović da će do kraja godine EPS preći u akcionarsko društvo. Inače, nikome ne stojim na putu da me smeni. To je bar jednostavno učiniti ako uzmemo u obzir da je konkurs za direktora EPS-a u toku i da je jedan od najuspešnijih jer se javilo mnogo kandidata.

Da li reorganizacija EPS-a znači otpuštanja zaposlenih?

– Preglomazna administracija će sigurno biti smanjena. Treba nam manje direktora i zaposlenih na administrativnim mestima, a više montera, rudara i inženjera. Apsurdno je to što sada moramo da angažujemo neke firme da nam rade osnovne delatnosti u rudniku, termoelektranama, a na drugoj strani imamo 14 finansijskih direktora, 14 IT direktora, 14 direktora ljudskih resursa i ogromne sektore koji sve to prate.

Tražili ste smenu direktora EDB-a Zorana Rajovića zbog gužvi na šalterima i žalbi potrošača, a koja se nije dogodila…

– Razlog je taj što sa ovakvom organizacijom EPS-a ja nemam ovlašćenja da smenjujem bilo kog direktora, jer nikome od njih nisam šef. Ali, i to će se promeniti. Sada je prošlo ovako, jer i dalje nismo centralizovani. Direktori privrednih društava imaju potpunu kontrolu nad procesima, oni izdaju naređenja, a ja nemam mehanizme da promenim način njihovog rada ili da ih smenim.

Ali bez obzira na sve to, ipak ste Vi prvi čovek EPS-a. Zar to nije dovoljan razlog da snosite odgovornost?

– Kada ste na prvom mestu, naravno da snosite odgovornost za ceo sistem, ali EPS nije napravljen kao jedan sistem, već kao 14 nezavisnih. Ponavljam, ja sam direktor samo jednog.

Kakve su šanse da se smanji broj koverti koje građani dobijaju za utrošenu struju. Nekima stižu čak i tri?

-Većina naših potrošača su redovne platiše koji dobijaju samo jednu kovertu u kojoj je račun za potrošnju u prethodnom mesecu. Više koverata dobijaju oni koji duguju i distribucijama i EPS Snabdevanju, i sasvim je normalno što ih pritiskaju i jedni i drugi da izmire svoja dugovanja. Nemoguće je sva ova potraživanja staviti na jedan papir, jer je EPS Snabdevanje posebno pravno lice koje od 1.jula snabdeva građane strujom i nema nikakve veze sa distribucijama. Ne razumem zašto se jedino EPS-u oduzima pravo da se bori za naplatu svojih potraživanja.

Blokade računa neplatišama

Da li ćete ukoliko dužnici ne budu redovno otplaćivali reprogram, blokirati njihove račune?
– Prema onima koji nisu potpisali ili ne budu poštovali reprogram, upotrebićemo sve mehanizme, uključujući i blokade i puštanje menica da naplatimo potraživanja. Svima smo dali šansu da u ratama izmiruju dugovanja, zbog čega smo bili dosta kritikovani, tako da ubuduće nećemo nikome izlaziti u susret.

Izvor Blic

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!