Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeSolarni potencijal CG...

Solarni potencijal CG među najvećima u Jugositočnoj Evropi

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Solarni potencijal Crne Gore jedan je od najvećih u celoj Jugoistočnoj Evropi. Glavni grad, Podgorica ima više od 2.000 sunčanih sati, dok je broj sunčanih sati u južnom regionu veći od 2.500 hiljade sati godišnje, ocenjeno je na Internacionalnom sajmu solarnih tehnologija SOLAR EXPO, koji je održan u Veroni u Italiji.

U sklopu Sajma organizovan je i Investicioni forum sa temom “Crna Gora kao ekološka država i korišćenje sistema solarnog zagrijavanja vode: nove granice investiranja u neposrednoj blizini Italije“.

Forumu su prisustvovale crnogorske firme, ali i veliki broj inostranih firmi, iz Italije, Njemačke, Austrije, Kine, Australije, Španije, koje je interesovao investicioni potencijal iz oblasti solarnih tehnnologija u Crnoj Gori. Forum je otvorila pomoćnica ministra ekonomije, Dragica Sekulić, napominjući da je Vlada Crne Gore je učinila značajan korak i temu energetske efikasnosti zvanično proglasila jednim od svojih prioriteta.

Ona je podsetila sve prisutne na činjenicu da je dnevna solarna radijacija u Crnoj Gori 6-7kWh/m2 tokom letnjeg perioda.

“Glavni zaključak Investicionog foruma je da primenom novih tehnologija, razmenom iskustava i kontinuiranom realizacijom programa, moramo sopstvenim primerom pokazati građanima Crne Gore stvarne mogućnosti energetskih i finansijskih ušteda, smanjenja štetnoga uticaja na životnu sredinu, sprovoditi proaktivnu energetsku politiku, razmenjivati znanja i iskustva sa zemljama u regionu i zemljama Evropske unije“, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

SOLAR EXPO predstavlja vodeći sajam u Italiji koji se bavi pitanjima održive energije i zelene ekonomije.

Izvor cafemontenegro.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EPS preuzima gradnju 10 HE na Ibru

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema hidroelektrana na Ibru. Ovim dokumentom, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u saradnji sa Institutom za vodoprivredu Jaroslav Černi,...

Crna Gora: Veliko interesovanje za solarne projekte

Postojanje EPCG Solar gradnje opravdano je ogromnom potražnjom i mogućnošću zarade za EPCG grupu, ali i uštede za građane, ocijenila je direktorka kompanije, Valerija Saveljić i dodala da je sve veće interesovanje za projekte obnovljivih izvora. Kako ja navela,...

Crna Gora: Struja od januara skuplja za 5,6%

Od januara 2024. godine struja će u Crnoj Gori poskupeti za 5,63%, najavio je Igor Telebak, direktor Regulatorne agencije za energetiku i vodu (REGAGEN). Operator elektrodistributivnog sistema CEDIS podneo je zahtev regulatornoj agenciji za podizanje cena električne energije za naredni regulatorni period. Telebak je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!