Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Ipak neće biti pojeftinjenja goriva u Srbiji

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Iako su cene nafte u protekle dve sedmice pale u svetu za više od 12 odsto, građani Srbije teško mogu očekivati da će gorivo pojeftiniti.

Naftna industrija Srbije, koja je najveći snabdevač pumpi u Srbiji, saopštila je da su njene cene na prosečnom nivou u regionu.

“NIS će težiti da zadrži konkurentne cene u Srbiji i pratiti da budu prosečne po regionu. Dalje promene cena zavisiće od cene nafte na svetskom tržištu i situacije na regionalnom tržištu naftnih derivata”, rečeno je agenciji Beta u NIS.

Kako navode u NIS, nagli pad cene sirove nafte na svetskom tržištu prouzrokovan je dnevnopolitičkim uticajem, a ne ekonomskim: “Cena nafte u 2011. godini podložna je spekulativnim uticajima”, navodi NIS.

Cena nafte na međunarodnom tržištu u protekle dve sedmice opala je za više od 12 odsto, a blago je oslabio i kurs dolara u odnosu na evro.

Na pumpama NIS, evro-dizel danas košta od 130 do 136 dinara za litar, dizel D2 od 119 do 123 dinara a bezolovni benzin od 125 do 131 dinara za litar.

Predsednik UO Kompanije Nafta Nebojša Atanacković je kazao Beti da je teško proceniti da li će doći do smanjenja cena goriva u Srbiji, jer to umnogome zavisi od NIS.

Atanacković smatra da bi bilo logično da se cena goriva smanji zbog pada cene nafte na međunarodnom tržištu, ali je to pitanje u Srbiji kompleksno i zbog valutne razlike: nafta se plaća dolarima čija je vrednost opala u odnosu na evro, a dinar je poslednjih dana ojačao prema evru, tako da je gorivo u Srbiji sada čak i skuplje kada se računa u evrima.

On je dodao i da, bez obzira na to što postoji konkurencija, i što se cene razlikuju, tržište naftnih derivata u suštini još nije slobodno, zbog različitih akciza za uvozno i domaće gorivo, a cene diktira NIS kao glavni snadbevač gorivom.

Izvor beta.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX pala na 23,8 evra po MWh

  Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze gasa CEEGEX pala je u ponedjeljak, 4. marta, na 23,78 evra po MWh. Tokom prethodne sedmice, spot cene gasa kretale su se od oko 22,2 do 24,1 evra po MWh. Na unutardnevnom...

Crna Gora: Vrednost izvoza EPCG-a dostigla 20 miliona evra u prva dva meseca

Elektroprivreda (EPCG) je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila značajan izvoz i po tom osnovu zabilježila više od 20 miliona EUR profita, dok je uvezla oko deset miliona. Hidrološka situacija nije loša, iako snijega nije bilo. Ipak, efekti toga...

Grčka na putu da postane vodeći izvoznik struje ka Centralnoj Evropi

U bliskoj budučnosti, Grčka bi mogla da stvori milijarde evra svojoj ekonomiji kroz razvoj energetskih mreža i gasovoda sa centralnom Evropom, navodi se u studiji koju je objavila konsultantska kompanija KPGM. U studiji je navedeno i da Grčka ima...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!