Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

Skuplji gas mimo dogovora

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Država je ispunila kvotu planiranih povećanja kontrolisanih cena tako da bi cene struje i gasa trebalo, prema proceni NBS, da miruju do kraja godine.  To znači da svako novo poskupljenje energenata, koje potvrđuje Vlada Srbije, može da ugrozi projektovanu inflaciju.

U EPS-u ne razmišljaju da zatraže novo poskupljenje struje tokom ove godine, ali „Srbijagas“ planira da uskoro podnese zahtev za obračun troškova za gas od Agencije za energetiku.

U NBS kažu da je rast kontrolisanih cena u prva tri meseca, sa uračunatim poskupljenjem struje, bio 7,5 odsto, čime je „potrošen“ plan za ovu godinu.

– Za razliku od propisanih cena koje nastaju na osnovu političkih odluka, cene nafte i gasa potpadaju pod drugačiju problematiku – kaže ekonomista Ivan Nikolić. – U direktne troškove za gas ulazi kretanje cene sirovine, koja beleži rast. Zato se ni cena u Srbiji ne može formirati mimo svetskog tržišta. Ovaj energent nema veliki udeo u inflaciji.

UPOZORENJE

Komisija za zaštitu konkurencije uputila je „Srbijagasu“ dopis nakon navoda Dušana Bajatovića da bi „Azotara Pančevo“, „Metanolsko-sirćetni kombinat“ i „Petrohemija“ mogli da dobiju oko milijardu kubika gasa po nižim cenama. Da bi sprečio moguću povredu konkurencije, savet ovog tela upozorio je „Srbijagas“ da mora da primenjuje jednake uslove poslovanja prema svim kupcima.

Izvor novosti.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...

Srbija: Mol najavljuje novu dual fuel tehnologiju

Kompanija MOL Serbia učestvovala je ove godine na LookUp 2 konferenciji na Kopaoniku kako bi prenela iskustva koja MOL Grupa godinama gradi na polju zelene energije i održivog snabdevanja naftnim derivatima u regionu CIE čiji deo je i Srbija. Generalni...

Region: Izvoz uglja iz Republike Srpske za EPS pod oznakom “poverljivo”

Kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska? Kada to pitate najveću državnu energetsku kompaniju u Srbiji, odgovaraju da su te informacije "poverljive". EPS je odbio da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi podatke o...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!