Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRudarstvoŠestostruko povećanje potražnje za mineralima

Šestostruko povećanje potražnje za mineralima

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Svedoci smo velikih promena u našim energetskim i transportnim sistemima još od industrijalizacije. Očekuje se da će do 2026. globalna proizvodnja energije iz obnovljivih izvora biti jednaka ukupnoj proizvodnji fosilnih goriva i nuklearne energije. Izgradnja vetroelektrana i solarnih farmi, baterija i električnih mreža koje su nam potrebne za pokretanje našeg sistema na obnovljive izvore energije koristiće niz iskopanih minerala, poznatih kao „tranzicioni minerali“.

Brojke su zapanjujuće. Međunarodna agencija za energiju procenjuje šestostruko povećanje potražnje za ovim mineralima do 2040. godine kako bi se ispunili klimatski ciljevi zagrevanja znatno ispod 2℃. Moglo bi nam trebati 21,5 miliona tona samo za električna vozila i skladištenje baterija.

Tranzicioni minerali uključuju metale kao što su litijum, kobalt, bakar, grafit, magnezijum i nikl. Oni takođe uključuju retke zemlje kao što su neodimijum, prazeodimijum, disprozijum i terbijum.

Trenutno rudarstvo obezbeđuje skoro celokupnu našu ponudu. Obim potražnje za ovim mineralima mogao bi da dovede do skoro 400 novih rudnika do 2035. Da bi se ovo stavilo u perspektivu, Australija ima oko 350 operativnih rudnika. Više od 50% svetskog litijuma i veći deo bakra, kobalta, nikla i retkih zemalja dolazi iz tih rudnika.

Australija je domaćin Svetskog rudarskog kongresa. Ključno pitanje za industriju je kako možemo osigurati da se minerali potrebni za energetsku tranziciju dobijaju odgovorno.

Kako možemo upravljati potražnjom?

Možemo da dizajniramo energetske i transportne sisteme da minimiziramo potražnju za mineralima. Strategije uključuju:

  • smanjenje naše zavisnosti od automobila i korišćenje manjih vozila
  • poboljšanje energetske efikasnosti
  • prelazak na cirkularnu ekonomiju u kojoj su ponovna upotreba i reciklaža prioritet.

Sve ove promene mogu smanjiti potrebu za novim rudnicima.

Reciklaža bi, na primer, mogla da smanji potražnju za rudarskim materijalima. Kod litijum-jonskih baterija za električna vozila, procenjena smanjenja su 25% za litijum, 35% za kobalt i nikl i 55% za bakar do 2040. godine.

Ovaj reciklirani sadržaj uglavnom dolazi od istrošenih baterija. Međutim, velike količine litijum-jonskih baterija neće početi da dostižu kraj svog životnog veka najmanje još jednu deceniju. Reciklaža će imati značajniji uticaj tek od 2035. godine.

Rudarstvo je neizbežno, tako da moramo ograničiti njegov uticaj

Ako nam je suđeno da nastavimo sa rudarenjem minerala potrebnih za energetsku tranziciju, kako se to može učiniti odgovorno? I šta tačno podrazumevamo pod odgovornim izvorima?

Odgovoran izvor minimizira uticaje i rizike rudarenja na životnu sredinu, društvo i upravljanje. Ključni problemi uključuju upotrebu dečijeg rada i prinudnog rada, štetu po životnu sredinu, uticaj na prava starosedelaca, kulturno nasleđe i korupciju.

Australijska vlada je 2011. objavila smernice o održivom rudarstvu. Istorijski i nedavni štetni uticaji ističu potrebu za novim pogledom na rudarske prakse. Na primer, 2020. godine, Rio Tinto je uništio 46.000 godina staro mesto aboridžinskog nasleđa u klisuri Juukan.

Ljudi iz prvih nacija širom sveta pozivaju na prethodni informisani pristanak kada se predlažu razvoj rudarstva i obnovljive energije za njihovu zemlju. Ovaj pristup priznaje pravo na konsultaciju u ranoj fazi procesa, informisanje o uticajima i podršku za učešće u pregovorima i sklapanju sporazuma. Ono što je najvažnije, uključuje pravo da se kaže ne.

U mnogim delovima Australije, autohtone zajednice su lišene ekonomskih mogućnosti, uprkos tome što rudarstvo stvara ogromno bogatstvo u njihovoj zemlji.

Šta podrazumeva odgovorno traženje izvora?

Kako da radimo stvari odgovornije? Moramo da obezbedimo da aktivnosti budu u skladu sa nizom kriterijuma održivosti. Dogovoreni standard će značiti da imamo informacije koje nam omogućavaju da uporedimo dobre i loše strane.

Problem je što ne postoji zajednički pristup merenju, upravljanju i izveštavanju o ekološkim, društvenim i upravljačkim performansama. Naše nedavno istraživanje analiziralo je mnoštvo dobrovoljnih standarda i sertifikata dostupnih proizvođačima materijala za baterije. Nije usvojen nijedan zajednički globalni standard.

Manje rudarske kompanije se takođe bore sa administrativnom složenošću izveštavanja o održivosti i kriterijuma upravljanja. Potreban je zajednički jezik za izveštavanje i upravljanje. Tek tada rešenja za sledljivost, kao što je „pasoš baterije“ Global Batteri Alliance-a sa omogućenim blockchain-om, mogu proizvesti pouzdane i uporedive rezultate.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

EU dogovorila smanjenje industrijskih emisija

Zemlje članice EU i Evropski parlament saopštile su 29. novembra da su postigle preliminarni dogovor o suzbijanju emisija gasova iz industrijskih postrojenja, uključujući one iz intenzivnih farmi živine i svinja i iz rudnika. Sporazum, koji je postignut kasno 28. novembra,...

Srbija: Litijum – nekad i sad

Naši veliki „eksperti” za litijum, treba građanima Srbije, onima koji ne spadaju u 294.907 „eksperata” za litijum, da objasne kako je litijum od najbezopasnijeg i najkorisnijeg elementa periodnog sistema 2004. godine, postao najopasniji i najštetniji element periodnog sistema 2020‒2021...

Srbija: Nova ofanziva na projekat Jadar

Sa zaoštravanjem predizborne kampanje kao da se usijava i priča o srpskom litijumu. Mogući „plen” se ne ispušta lako iz ruku – pa su i mere i akcije u tom pravcu sve agresivnije – bez obzira što je projekat...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!