Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeRusija pustila nemački...

Rusija pustila nemački “Vinteršal” u “Južni tok”

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Predsednik uprave ruskog “Gasproma” Aleksej Miler i predsednik uprave nemačkog koncerna BASF Jirgen Hambreht su kasno sinoć, u prisustvu premijera Rusije Vladimira Putina, potpisali Memorandum o razumevanju kojim je predviđen ulazak kompanije “Vinteršal holding” u realizaciju morske deonice gasovoda “Južni tok”.

Tim dokumentom su utvrđeni ključni uslovi i principi za učešće te nemačke kompanije u “Južnom toku”, izjavio je Miler po potpisivanju Memoranduma, prenele su agencije.

“Vinteršal”, ćerka kompanije BASF, je potpisivanjem ovog dokumenta postala treći strani partner “Gasproma” u projektu “Južni tok”. Do sada su partneri “Gasproma” u izgradnji tog gasovoda, koji treba da doprema ruski prirodni gas u Evropu, zaobilazeći tranzitne zemlje, bile dve kompanije – italijanska “Eni” i francuska EDF.

“U saglasnosti s memorandumom, ‘Vinteršal” će dobiti udeo od 15 odsto u tom projektu , pri čemu će ‘Gasprom” zadržati paket od 50 odsto “, rekao je Miler.

“S nemačkim kolegama smo se dogovorili da tokom 2011. budu završeni pregovori o potpisivanju dokumenata o novom sporazumu akcionara, kao i sporazumi koji se tiču transporta gasa ‘Južnim tokom’ i isporuka gasa evropskim potrošačima. Memorandum predviđa potpisivanje novih dugoročnih sporazuma”, ukazao je Miler.

“Vinteršal” bi u “Južni tok” mogao investirati oko dve milijarde evra, ali će tačan obim investicija utvrditi studija tehničko-ekonomske opravdanosti, izjavio je na konferenciji za novinare vicepremijer Rusije Igor Sečin koji je u vladi Rusije zadužen za energetiku.

“Vinteršal” je već učesnik “Severnog toka”, drugog projekta gasovoda za isporuke ruskog gasa u Evropu, kojim u 2012. treba da otpočne transpost ruskog gasa po dnu Baltičnog mora.

Miler je dodao da su akcionari spremni da razmotre predloge i drugih kompanija za učešće u “Južnom toku”, ali da udeo “Gasproma” neće biti snižavan. On je takođe potvrdio orijentacioni rok za puštanje u rad tog gasovoda – kraj 2015. godine.

“Radimo u saglasnosti sa utvrđenim planom kojim je rok realizacije utvrđen na decembar 2015”, ukazao je Miler.

Odgovarajući na pitanje da li bi izgradnja “Južnog toka” mogla biti ubrzana, Miler je rekao da su rokovi već utvrđeni i da su već ionako napregnuti.

Putin je potpisivanje memoranduma o ulasku koncerna BASF u “Južni tok” ocenio kao veoma značajan događaj , uzimajući u obzir procese koji se odvijaju na međunarodnim energetskim tržištima.

“To predstavlja signal stabilnosti. Želim da učesnicima projekta poželim uspeh”, rekao je Putin.

Govoreći o tečnom prirodnom gasu, rukovodilac BASF Hambreht je rekao da je “tečni prirodni gas, naravno, alternativa gasovodima”.

“Što se tiče snabdevanja Evropske unije gasom, mi smo se u strateškom planu, kao i u prošlosti, orijentisali na gasovode i to ćemo raditi i u budućnosti”, podvukao je on. Po njegovim rečima, tečni prirodni gas može samo biti dopuna postojećim potrebama.

Pres služba “Gasproma” je danas saopštila da je savet direktora “Gasproma” ponovo izabrao Alekseja Milera na funkciju predsednika uprave tog koncerna na još pet godina.

Miler, koji je već odavno saradnik Putina, po prvi put je izabran za predsednika uprave “Gasproma” 2001. umesto Rema Vjahireva. Sadašnji mandat Milera, rođenog 1962, ističe 31. maja 2011.

Vicepremijer Sečin je prošle godine u intervjuu za Rojters kritikovao “Gasprom”, zalažući se za pretvaranje tog koncerna u efikasnu kompaniju, a učesnici tržišta su nakon toga očekivali brzu ostavku tog Milera.

Izvor Tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX pala na 23,8 evra po MWh

  Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze gasa CEEGEX pala je u ponedjeljak, 4. marta, na 23,78 evra po MWh. Tokom prethodne sedmice, spot cene gasa kretale su se od oko 22,2 do 24,1 evra po MWh. Na unutardnevnom...

Crna Gora: Vrednost izvoza EPCG-a dostigla 20 miliona evra u prva dva meseca

Elektroprivreda (EPCG) je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila značajan izvoz i po tom osnovu zabilježila više od 20 miliona EUR profita, dok je uvezla oko deset miliona. Hidrološka situacija nije loša, iako snijega nije bilo. Ipak, efekti toga...

Grčka na putu da postane vodeći izvoznik struje ka Centralnoj Evropi

U bliskoj budučnosti, Grčka bi mogla da stvori milijarde evra svojoj ekonomiji kroz razvoj energetskih mreža i gasovoda sa centralnom Evropom, navodi se u studiji koju je objavila konsultantska kompanija KPGM. U studiji je navedeno i da Grčka ima...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!