Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikePutin nudi Japanu...

Putin nudi Japanu pomoć preko isporuka gasa u EU

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Premijer Rusije Vladimir Putin predložio je da se dodatne količine gasa za Japan obezbede povećanjem isporuka Evropi, a japanskim kompanijama ponudio učešće u eksploataiciji gasa iz sibirskih nalazišta.

Ruski monopolista, kompanija “Gasprom”, spremna je da poveća isporuke gasa Evropi za 60 miliona kubnih metara dnevno, čime će se omogućiti veće količine tečnog gasa za Japan.

“Povećavamo količine gasa za transport gasovodima ka Evropi, a tankeri za gas mogu da se preusmere u Japan”, rekao je Putin na sednici u Južno-Sahalinsku.

Rusija će ovaj predlog razmotriti sa Evropskom unijom, rekao je novinarima sekretar za štampu ruskog premijera Dmitrij Peskov, dodajući da su neophodni koordinisani napori svetske ekonomske zajednice, prenosi moskovski portal Finmarket.

Zamenik predsednika upravnog odbora “Gasproma” Aleksandar Ananjenkov je precizirao da će 60 miliona kubnih metara gasa dnevno do evropskih potrošača stiže gasovodima, osloboditi 40.000 tona tečnog gasa.

“Ova akcija može da se izvede odmah, a tako velika operacija Rusije i zemalja Evropske unije može da obezbedi hitnu pomoć Japanu”, rekao je Putin.

Ruski premijer je takođe rekao da japanske kompanije mogu da razmotre kupovinu akcija istočnosibirskog nalazišta Kovitka sa rezervama većim od dva biliona kubnih metara gasa i nalazišta Čajanda na Jakutiji, čije su rezerve oko 1,2 biliona kubnih metara gasa.

“Japanskim kompanijama nudimo učešće u realizaciji naših najvećih energetskih projekata na ruskom Dalekom istoku i istočnom Sibiru”, rekao je Putin.

Od kada je Japan pogodio razorni zemljotres, Putin insistira na ubrzanju energetskih projekata na ruskom Dalekom istoku, kako bi se podmirila buduća tražnja iz “zemlje izlazećeg sunca”.

“Gasprom” planira da ubrza radove na energetskom projektu “Sahalin-3, a ministarstvo za energetiku namerava da poveća propusne kapacitete naftovoda koji doprema istočnosibirsku naftu do terminala Kozmino na obali Japanskog mora.

Izvor Tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

RS: Kineske kompanije traže dodatne garancije za izgradnju HE „Buk Bijela“

Tri kineske kompanije dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ Najpovoljniji ponuđač još nije izabran Kineske banke rezervisane zbog sporova koji se vode oko ovog projekta Kineske firme koje su dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ zatražile su dodatne garancije od...

Region JIE: Cene električne energije su se kretale 65-131 evro po MWh u 47. nedelji

U 47. nedelji, cene na evropskim tržištima električne energije su porasle kao posledica viših cena gasa, rastuće potražnje i smanjene proizvodnje energije vetra. Povećanje prosečne spot cene gasa od 3,6% u odnosu na prethodnu nedelju i opšti rast potražnje...

Rumunija: Ukrajinski DTEK postavio najveće vetroturbine u zemlji

Završena jer izgradnja vetroparka instalisane snage 60 MW u Ruginoasi u rumunskom okrugu Iasi. Projekta je razvila ukrajinska kompanija DTEK, a vrednost investicije je 90 miliona evra. To je jedini veliki projekat vetra razvijen ove godine u Rumuniji. Licencu za proizvodnju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!