Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeRusija ocenila rezerve...

Rusija ocenila rezerve nafte i gasa u regiji Kaspijskog mora

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U regiji Kaspijskog mora do sada je otkriveno deset nalazišta, koja zajedno mogu da osiguraju eksploataciju 40 miliona tona nafte godišnje, izjavio je danas ruski vice premijer Sergej Ivanov.

Na sednici vlade u Moskvi, on je rekao da je Vlada Rusije procenila rezerve nafte u ruskom delu Kaspijske regije na 2,95 milijardi tona, dok su rezerve prirodnog i naftnog gasa ocenjene na 3,1 bilion kubnih metara.

Ivanov je istakao da su zapadne kompanije procenile rezerve Kasprijskog mora na 26 do 40 milijardi tona uslovnog goriva, i dodao da bi ovi resursi mogli da budu osnova za ekonomski rast u regionu.

Industrijsku eksploataciju nafte u ruskom sektoru Kapijskog mora pokrenula je privatna kompanija “Lukoil” 2010. godine iz nalazišta Korčagin. Potvrđene rezerve naftnih nalazišta u Kaspijom moru su oko deset milijardi tona.

Pored Rusije, naftu u ovoj regiji eksploatišu kompanije iz Kazahstana, Azerbejdžana, Turkmenije i Irana.

Ukupni potencijali Rusije u nafti i gasu doštižu 56,46 milijardi tona, što čini oko 35 odsto ukupnih svetskih rezervi. U kategoriju potvrđenih klasifikovano je oko 11,3 milijardi tona.

Izvor  tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Severna Makedonija: Bruto proizvodnja električne energije dostigla 420 TWh u septembru

Bruto proizvodnja električne energije u Severnoj Makedoniji smanjena je za 13,6% u septembru 2023. godine u odnosu na isti mesec 2022. godine, na 419.891 MWh, pokazuju podaci koje je objavio Zavod za statistiku Makstat. U istom periodu, neto proizvodnja električne...

Grčka: Karatzis Group gradi solarne elektrane od 270 MW

Karatzis Group, proizvođač mrežastih materijala i investitor u obnovljive izvore energije, počela je izgradnju tri solarne elektrane, ukupnog kapaciteta 270,8 MW. Početak komercijalnog rada očekuje se u trećem kvartalu 2024. godine, prenose lokalni mediji. Fotonaponski parkovi biće locirani u regionu Tesalije,...

Hrvatska Počeli radovi na gasovodu Zlobin – Bosiljevo

Radovi na izgradnji gasovoda Zlobin-Bosiljevo, vrednog 155 miliona evra, zvanično su počeli 23. novembra, saopštio je operator prenosnog sistema gasa Plinacro. Projekat će doprineti da se poveća sigurnost snabdevanja i poveća tranzit gasa prema Mađarskoj i Sloveniji. Budući cevovod dužine...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!