Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRumunija: Rast izvoza...

Rumunija: Rast izvoza električne energije za 1 TWh u prvih šest meseci

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Finalna potrošnja električne energije u Rumuniji povećana je za 7% u prvih šest meseci ove godine, u poređenju sa istim periodom prošle godine, usled rasta potrošnje stanovništva za 8,3%, pokazuju podaci Nacionalnog instituta za statistiku objavljeni u četvrtak, prenosi Agerpres.

Finalna potrošnja električne energije u ovom periodu iznosila je 27.594,3 miliona kWh, za 7% više u odnosu na isti period 2020. godine; potrošnja za javu  rasvetu je smanjena za 4,3%, dok je potrošnja domaćinstava povećana za 8,3%. Izvoz električne energije iznosio je 3.587,3 miliona kWh, što je povećanje za 1.037,1 miliona kWh na godišnjem nivou. Tehnološka potrošnja iznosila je 3.039,4 miliona kWh, i povećavana je za 186,2 miliona kWh, prema podacima INS -a.

U periodu januar – jun 2021. godine, primarni energetski resursi porasli su za 9,1%, a resursi električne energije za 9,7%u odnosu na isti period prethodne godine.

Primarni izvori energije iznosili su 16,65 miliona tona ekvivalenta nafte (ten), i povećani su za 1,39 miliona ten u odnosu na period januar – jun 2020. godine.

Domaća proizvodnja iznosila je 9,38 miliona ten, što je za 299.400 ten više u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz dostigao 7,27 miliona ten.

Resursi električne energije iznosili su 34,22 milijardi kwh, što je za 3,04 milijardi kWh više u odnosu na odgovarajući period 2020. godine.

Proizvodnja termoelektrana iznosila je 10,69 milijardi kWh, što je za 1,32 milijardi kWh (+14,1%) više u odnosu na prvu polovinu 2020. godine.

Proizvodnja hidroelektrana povećana je za 3,11 milijardi kWh (+42,1%), na 10,5 milijardi kWh, dok je proizvodnja nuklearne elektrane smanjena za 645,7 miliona kWh (-10,8%), na 5,32 milijarde kWh.

Proizvodnja vetroelektrana u prvih šest meseci ove godine iznosila je 3,41 milijardi kWh i smanjena je za 476,7 miliona kWh na godišnjem nivou. Proizvodnja solarne energije u fotonaponskim instalacijama u istom periodu smanjenja je za 13,8 miliona kWh, na 868,8 miliona kWh.

Izvor: e-nergia.ro

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!