Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeRumunija neće odustati...

Rumunija neće odustati od nuklearnog programa

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Rumunija mora da nastavi sprovođenje nuklearnog programa kako bi ograničila uvoz električne energije, izjavio je Pompiliu Budulan, direktor rumunske državne kompanije “Nuklearelektrika”, koja je vlasnik jedine rumunske atomske elektrane “Černavoda”.

“Ukoliko ne izgradimo (dva planirana reaktora), Rumunija će zavisiti od uvozne energije”, rekao je juče ovaj zvaničnik, nakon obraćanja komisiji za nuklearnu bezbednost u rumunskom Senatu.

Rumunija planira da izgradi dva nova reaktora u nuklearki “Černavoda” na jugoistoku zemlje. Trenutno su u pogonu dva reaktora koja obezbeđuju oko 18 odsto ukupnih potreba Rumunije za električnom strujom, prenela je agencija AFP.

Komentarišući pojačanu zabrinutost za bezbednost te atomske elektrane posle širenja radijacije u Japanu, Budulan je istakao da je kanadska tehnologija tipa Candu koja je korišćena u elektrani “Černavoda” “najbolja” i da nikada nije “izazvala havarije ili nesreće”.

Prema njegovim rečima, nuklearka “Černavoda” je “među najbezbednijima” na svetu.

Bukurešt je ranije najavio da planira izgradnju još jedne atomske elektrane, kako bi povećao domaću proizvodnju električne struje.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Severna Makedonija: Bruto proizvodnja električne energije dostigla 420 TWh u septembru

Bruto proizvodnja električne energije u Severnoj Makedoniji smanjena je za 13,6% u septembru 2023. godine u odnosu na isti mesec 2022. godine, na 419.891 MWh, pokazuju podaci koje je objavio Zavod za statistiku Makstat. U istom periodu, neto proizvodnja električne...

Grčka: Karatzis Group gradi solarne elektrane od 270 MW

Karatzis Group, proizvođač mrežastih materijala i investitor u obnovljive izvore energije, počela je izgradnju tri solarne elektrane, ukupnog kapaciteta 270,8 MW. Početak komercijalnog rada očekuje se u trećem kvartalu 2024. godine, prenose lokalni mediji. Fotonaponski parkovi biće locirani u regionu Tesalije,...

Hrvatska Počeli radovi na gasovodu Zlobin – Bosiljevo

Radovi na izgradnji gasovoda Zlobin-Bosiljevo, vrednog 155 miliona evra, zvanično su počeli 23. novembra, saopštio je operator prenosnog sistema gasa Plinacro. Projekat će doprineti da se poveća sigurnost snabdevanja i poveća tranzit gasa prema Mađarskoj i Sloveniji. Budući cevovod dužine...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!