Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRepublika Srpska: Termoelektrana...

Republika Srpska: Termoelektrana Stanari dobila dozvolu za probni rad

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić uručila je danas dozvolu za probni rad i privremenu upotrebu na godinu dana Termoelektrani “Stanari”, instalisane snage 300 megavata, sa objektima koji čine tehničku i funkcionalnu cjelinu.

Golićeva je rekla da se ovim dokumentom potvrđuje da su svi radovi izvedeni sa planskom, projektnom i tehničkom dokumentacijom i da su ispoštovane sve mjere zaštite životne sredine u skladu sa direktivama EU.

Ona je navela da će po isteku privremene, ukoliko ne bude nedostataka, biti izdata i trajna dozvola za rad.

“U svim fazama projektovanja, izgradnje i nadzora tehnološke cjeline za koju je izdata dozvola za probni rad i upotrebu učestvovalo je više od 20 domaćih pravnih lica”, rekla je Golićeva u Stanarima, gdje je prisustvovala proslavi povodom obilježavanja Dana kompanije “EFT – Rudnik i Termoelektrana Stanari”.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je, nakon tri godine od polaganja kamena temeljca Termoelektrane u Stanarima, izgrađen ovaj termoenergetski objekat.

U projekat ponovnog pokretanja rudnika lignita u Stanarima i izgradnje moderne termoelektrane, EFT je uložio oko 560 miliona evra, što predstavlja najveću investiciju u energetski sektor u BiH, još od raspada Јugoslavije.

Golićeva je navela da je kompanija EFT od 2005. godine, od kada posluje u Srpskoj, na račun javnih prihoda budžeta Republike Srpske i opštine Stanari uplatila više od 100 miliona KM, a kvartalno će na ime koncesionih nadokanada isplaćivati 1,5 miliona KM.

Kada je riječ o zaštiti životne sredine, Golićeva kaže da je u Termoelektrani “Stanari” primijenjena tehnologija koja je jedinstvena u širem okruženju i koja garantuje da će uticaji na životnu sredinu biti minimalni, a emisije zagađujućih gasova u graničnim vrijednostima propisanim EU direktivama.

Golićeva je podsjetila da je ova kompanija preuzela 274 radnika od starog rudnika, te da u ovom trenutku u Rudniku i Termoelektrani Stanari radi 660 lica.

Po konkursu koji je rapisan 1. januara biće primljeno još 40 radnika, tako da će ukupan broj zaposlenih biti 700. U narednom periodu planirano je da bude zaposleno 850 radnika, a sa početkom rada površinskog kopa Ostružnja u ovom sistemu biće zaposleno ukupno 950 radnika.

Golićeva je navela da prosječna plata u ovoj kompaniji iznosi 1.247 KM i za 50 odsto je veća od prosječne republičke plate.

Predsjednik “EFT grupe” Vuk Hamović rekao je da će Termoelektrana od iduće sedmice raditi u punom kapacitetu, ali da će do izdavanja konačne upotrebne dozvole uslijediti svakodnevna testiranja, kontrole i optimizacije.

Hamović kaže da je električna energija prvenstveno namjenjena za izvoz, ali da će nešto ostajati i na ovom prostoru ukoliko se nađu potrošači.

Načelnik opštine Stanari Dušan Panić rekao je da kompanija “EFT – Rudnik i Termoelektrana Stanari” predstavlja okosnicu razvoja ove lokalne zajednice i preduslov za buduće projekte.

Investitor izgradnje Termoelektrane “Stanari” je “EFT grupa”, a izvođač radova je korporacija “Dongfang elektrik” iz Kine. Riječ je o jednoj od najvećih investicija u energetskom sektoru Republike Srpske i BiH

Proslavi povodom obilježavanja Dana kompanije “EFT – Rudnik i Termoelektrana Stanari” prisustvovali su ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske, predstavnici “Dongfang elektrika”, elektroprivreda iz Republike Srpske, BiH, Srbije i druge zvanice.

Pod nazivom “EFT – Rudnik i Termoelektrana Stanari” preduzeće posluje od januara 2008. godine. Ukupna vrijednost projekta veća je od 560.000.000 evra, što uključuje izgradnju termoelektrane i razvoj rudnika do potrebnog kapaciteta.

U maju 2010. godine potpisan je ugovor za izgradnju Termoelektrane “Stanari” sa kineskom firmom “Dongfang elektrik korporejšn”, za šta je kredit od 350.000.000 evra obezbijedila Kineska razvojna banka.

Termoelektrana “Stanari” biće kapaciteta 300 megavata, sa planiranom godišnjom proizvodnjom 2.000 gigavat časova i godišnjom potrošnjom uglja od 2,5 miliona tona.

Dokazane rezerve uglja u Stanarima su oko 108 miliona tona.

Termoelektrana je povezana na prenosnu mrežu preko dalekovoda Banjaluka-Tuzla i Ukrina-Teslić.

Po završetku izgradnje, biće prva elektrana u jugoistočnoj Evropi čiji će rad biti usklađen sa tehnološkim i eko-standardima EU, zbog čega nema opasnosti od zagađenja dobojskog područja i šire okoline.

“EFT grupa” je sa Vladom Republike Srpske potpisana tri koncesiona ugovora – za ugalj, vodu i termoelektranu, na period od 30 godina, uz mogućnost produženja za dodatnih 15 godina.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da će kompanija “EFT – Rudnik i Termoelektrana Stanari” poboljšati energetski bilans Srpske i dati doprinos njenom ukupnom razvoju.
Đokić je, na svečanosti povodom obilježavanja Dana kompanije “EFT-Rudnik i Termoelektrana Stanari”, rekao novinarima da je politika vlasti Srpske da rade sa partnerima na tome da se u Republici Srpskoj gradi što više objekata, posebno u sektoru energetike, koji je, strateški smjer razvoja Srpske.

On je naveo da su vlasti Srpske orjentisane na rast, razvoj i poboljšanje uslova života za svakog čovjeka.

Ističući da je ponosan na činjenicu da je Termoelektrana Stanari završena i da će od naredne sedmice pokrenuti proizvodnju u punom kapacitetu za domaće i strano tržište, Đokić je rekao da je ovaj objekat “rezultat velikog znanja i odlučnosti kompanije `EFT`, ali i ogromne podrške Vlade Srpske”.

Đokić kaže da u narednom periodu slijede nova ulaganja u energetski sektor.

“Uskoro kreću aktivnosti na izgradnji Hidrocentrale Buk-Bijela kapaciteta 93,5 megavata, za koju je na jučerašnjoj sjednici Vlade dodijeljena koncesija kompaniji `Elektroprivreda Republike Srpske`, koja će u narednom periodu investirati u izgradnju Hidroelektrane Višegrad”, rekao je Đokić.

On je dodao da se nastoje ubrzati i aktivnosti na izgradnji Rudnika i Termoelektrane Ugljevik jedan i Gacko dva.

Izvor; RTRS

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Econergy pustio u rad solarni park od 92 MW

Econergy, nezavisni proizvođač energije sa sedištem u Izraelu, pustio je u komercijalni rad solarni fotonaponski projektu snage 92 MW u mestu Parau u Rumuniji. Projekat je u suvlasništvu kompanije Econergy i francuskog investicionog fonda za obnovljive izvore energije RGreen. Econergy je...

Rumunija: Premier Energy preuzeo CEZ Vanzare

Premier Energy, jedan od najvećih snabdevača i distributera prirodnog gasa u Rumuniji, kompletirao je preuzimanje kompanije za snabdevanje električnom energijom CEZ Vanzare od fonda Macquarie Asset Management. Nakon ove transakcije broj kupaca kompanije Premier Energy dostigao 2,4 miliona. Lokalni portal profit.ro...

Hrvatska: Pokrenuta proizvodnja u Rafineriji nafte Rijeka nakon investicije od 100 miliona evra

Po završetku redovnog remonta i realizaciji osam projekata usmerenih uglavnom na povećanje energetske efikasnosti, započeto je postepeno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka. Sprovođenjem ovog investicijonog ciklusa, vrednog više od 100 miliona evra,  rafinerija korak bliže transformaciji u modernu evropsku...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!