Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRepublika Srpska: Rudnik...

Republika Srpska: Rudnik Sase, Milioni evra za ekološke projekte i čistu okolinu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Rudnik olova i cinka “Sase” izdvaja značajna sredstva za ekologiju i sprečavanje zagađenja vode. S tim ciljem potpuno je izmješteno korito dijela Sašanske rijeke, koja se ranije ulijevala u akumulaciju u koju se odlaže rudnička jalovina.

Izgrađena su i uređena dva kilometra korita u koje je preusmjerena ova rječica, koja sada protiče novoizgrađenim koritom pored akumulacije i ne miješa se sa jalovinom i otpadnim vodama koje sadrže teške i otrovne metale.

Izgradnja novog korita smanjila je troškove za prečišćavanje otpadnih voda, jer se prečišćava samo otpadna voda iz rudnika, za razliku od prethodnog perioda kada se morala prečišćavati mnogo veća količina vode iz Sašanske rijeke.

Predsjednik Upravnog odbora ovog preduzeća Jelena Petrić navodi za Srnu da je izgradnjom novog korita i vještačkom melioracijom otklonjena opasnost da pri većim padavinama dođe do prelijevanja vode preko brane akumulacije jalovišta.

Sada nije moguće da teški metali dospiju do Drine i ugroze biljni i životinjski svijet u toj rijeci. Otklonjena je i prijetnja od eventualnog pucanja brane u slučaju većeg dotoka vode i pritiska na branu koja je takođe ojačana.

“Cijeli prostor oko rudničkog jalovišta u prethodne tri godine je revitalizovan, kultivisan i uređen. Zasađeno je voće, drveće i cvijeće, zasijana je trava, izgrađene su pješačke i biciklističke staze, kao i teniski i tereni za male sportove”, napominje Petrićeva.

Uskoro će biti izgrađene dvije brvnare sa nadstrešnicama, gdje će se organizovati druženja i odmor radnika nakon sportskih aktivnosti, slavlja, obilježavanja jubileja, te ispraćaji.

Sređeni su i parkovi i zelene površine u rudničkom krugu, sanirani svi industrijski objekti, koji su obojeni tradicionalnim rudarskim bojama, što je u potpunosti izmijenilo eksterni izgled kruga ovog preduzeća.

Značajna sredstva ovaj kolektiv izdvaja za poboljšanje uslova rada zaposlenih i njihovu bezbjednost u jamskim prostorijama, ali i uređenje i održavanje rudničkog okruženja i biodiverziteta, kako se eksploatacijom i preradom rude ne bi zagadili okolina i vodotoci.

Građevinska operativa rudnika je obnovljena i angažovana za održavanje i izgradnju objekata na prostoru koji pripada rudniku i koji liči na dobro uređeno odmaralište.

U prošloj godini Rudnik “Sase” učestvovao je u brojnim akcijama pružanja pomoći djeci u poplavljenim opštinama, ugroženom stanovništvu i sportskim i kulturnim društvima.

Rudnik olova i cinka “Sase”, kod Srebrenice, ima 520 zaposlenih i posluje u okviru preduzeća “Gros” iz Gradiške, čiji je većinski vlasnik engleska kompanija “Mineko”.

U prethodnih sedam godina za investicije, među kojima je kultivisanje prostora, izmještanje korita rijeke i uređenje akumulacije jalovišta, investirano oko 20 miliona KM.

U ovoj godini plan investicija za osavremenjavanje proizvodnje i poboljšanje uslova rada i bezbjednosti rudara iznosi oko četiri miliona maraka.

Ovaj kolektiv je primjer uspješnog poslovanja i poštovanja odredbi koncesionog ugovora, kao i brige o okruženju i potrebama lokalne zajednice u kojoj se nalazi.

Izvor; N1

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!