Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRepublika srpska: Pušten...

Republika srpska: Pušten u rad novi bager vrijedan sedam miliona KM

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Na Površinskom kopu “Bogutovo selo” Rudnika i Termoelektrane /RiTE/ “Ugljevik” danas je u rad pušten novi bager vrijedan sedam miliona KM.

Direktor RiTE “Ugljevik” Žiko Krunić izjavio je da će nabavka ovakvih mašina i druge moćne rudarske mehanizacije biti nastavljena, a ovaj bager obezbijeđen je vlastitim sredstvima RiTE.

“Mašina poput ove stvara preduslove za obavljanje proizvodnje u planiranom obimu”, rekao je Krunić, naglasivši da je ovo nastavak politike Vlade Republike Srpske koja se realizuje putem “Elektroprivrede Republike Srpske”, te da RiTE “Ugljevik” samo realizuje tu politiku nabavkom ovakvih i sličnih mašina.

On je naveo da će ova politika biti nastavljena, te da garantuje uspješan rad u narednom periodu.

“Za tri-četiri mjeseca planiramo da nabavimo još tri mašine, odnosno buldožere”, rekao je Krunić.

On je naveo da je, zahvaljujući politici prethodnih rukovodstava ovog kolektiva i razumijevanju Vlade Srpske, situacija u RiTE danas radikalno promijenjena u pozitivnom smislu.

Krunić je naglasio da to znači da je Rudnik sada oslonjen na vlastitu mehanizaciju i da više ne zavisi od trećih lica.

Rukovodilac Rudnika Relja Dragić rekao je da je bager kapaciteta 16 metara kubnih čvrste mase od danas u funkciji, te da je ovo najveći bager koji je stigao u Rudnik za 35 godina od kako Površinski kop “Bogutovo selo” radi.

“Ovo je samo jedna od investicija u posljednjih nekoliko godina, jer u skladu sa projektnom dokumentacijom, studijom opravdanosti nabavke rudarske mehanizacije i planovima proizvodnje struje, a samim tim i potrebnih količina uglja, mi intenzivno radimo na nabavci osnovne rudarske mehanizacije – bagera, dampera i buldožera”, rekao je Reljić.

On je naveo da je ovaj bager sedmi po redu koji je nabavljen u posljednjih devet godina, čime je, kako kaže, praktično zanovljena kompletna mehanizacija.

“Planovi za ovu godinu su, kada je riječ o otkrivci, ukupno 9.600.000 metara kubne čvrste mase i oko 2.000.000 tona uglja. ‘Elektroprivreda Republike Srpske’ može da računa da ćemo imati dovoljno uglja za potrebe energetskog bloka”, rekao je Reljić.

Rukovodilac Radne jedinice Termoelektrana Milan Mirković rekao je da je TE od 15. aprila u redovnom godišnjem remontu, u kojem će se, osim redovnih poslova, obaviti i određeni investicioni radovi na bloku Termoelektrane kao što su zamjena kanala dimnih gasova čija vrijednost je oko 350.000 KM, te zamjena nosećih elemenata konvektivnih pregrijača u kotlu vrijednosti oko 400.000 KM.

Planirana je i zamjena kanala ugljenog praha čija vrijednost iznosi 100.000 KM, te zamjena dijela bunkera uglja u vrijednosti od 100.000 KM.

Mirković je naglasio da je TE u prethodna tri mjeseca proizvela 561.032 gigavat-časova električne energije, što predstavlja 104 odsto prebačaja proizvodnje.

Prema planu, remont će trajati do 25. maja.

Izvor; Nezavisne novine

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Dobit Srbijagasa u prošloj godini 110 milliona evra

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da će gas za industrijske potrošače od 1. maja pojeftiniti za oko 15 odsto, dok cena za domaćinstva ostaje ista, jer kako naglašava ni ova trenutna cena nije realna. "Stvorili su se uslovi...

Srbija:  Spajanje sa evropskim tržištem struje omogućava referentnu cenu i integraciju OIE

Zemlje Adria regiona koje nisu deo Evropske unije (EU) još pre ulaska u blok će se integrisati u zajedničko evropsko tržište električne energije. Srbija će se do 2026. spojiti sa Mađarskom, ali još postoje otvorena pitanja koja postavlja EU. Dejan...

Srbija: Ziđin planira da rudnik u Boru postane najveći moderni rudnik bakra u Evropi

Predsednik borda direktora Ziđin Majning Grupe Čen Đinhe izjavio je danas da je 90 odsto nasleđenih ekoloških problema u rudnicima u Boru i Majdanpeku rešeno, kao i da je njihov cilj da borski rudarski basen u narednih pet godina...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!