Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRepublika Srpska: Opozicija...

Republika Srpska: Opozicija protiv privatizacije Elektroprivrede RS

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je danas da se opozicija u Republici Srpskoj protivi privatizaciji Elektroprivrede RS

“To je poslednji resurs RS i prodaja Elektroprivrede RS značila bi prodaju ‘poslednjeg porodičnog srebra’, odnosno ostavljanje budućih generacija RS bez ikakvih resursa”, kazao je Bosić novinarima nakon sastanka predsednika stranka opozicionog Saveza za promene.

U medijima se pojavila informacija da je prodaja Elektroprivrede RS jedan od uslova reformske agende za BiH, čije usvajanje traži Evropska unija.

Bosić je istakao da bilo kakvu odluku koja se tiče privatizacije ERS mora doneti Narodna skupština RS.

On je dalje rekao da opozicija ne prihvata ni odluku o poskupljenju struje u RS od 1. jula, naglasivši da će opozicioni Savez za promene tražiti posebnu sednicu parlamenta RS na kojoj će zatražiti poništenje odluke o poskupljenju elektične enegije za 9,4 posto.

“Postoje ogromne unutrašnje rezerve u trošenju, koje nema nikakvo opravdanje i koje plaćaju građani RS. Rasipništvo i kriminal u ERS je tolikih razmera da bi čak bilo prostora za smanjenje cene struje kada bi se ušlo u reforme i sređivanje stanja u ERS”, istakao je Bosić.

Predsednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić najavio je da će opozicija organizovati demonstracije ako vlast ne uvaži zahtev opozicije da se ne povećava cena struje.

“Ako se u parlamentu ne izborimo i ako se ne uvaži naš zahtev da struja ne poskupljuje, mi ćemo organizovati demonstracije ”, poručio je Čavić.

On je još kazao da će opozicija tražiti da se do kraja istraži afera “kupovine poslanika”, dodavši da je neprihvatljivo da je Specijalno tužilaštvo RS pre par dan saopštilo da je obustavilo istragu o toj aferi, mada se ona desila pre šest meseci.

U novembru je u medijima objavljen audio snimak na kojem premijerka Željka Cvijanović navodno govori o kupovini dva poslanika.

“Ne možemo biti zadovoljni odgovorom Specijalnog tužilaštva da je istraga prekinuta. Tražićemo pravne mogućnosti da se ponovo provede istraga i utvrdi činjenično stanje o tom pitanju”, naveo je Čavić.

Lider SDS-a Mladen Bosić je ocenio da je u Republici Srpskoj trenutno “velika kriza morala, što se odražava i na politiku”, ocenivši da je i afera “kupovine poslanika” posledica postojeće krize morala.

“Đavo je došao po svoje, neki su prodali dušu đavolu i u RS je to postala normalna stvar. Zato je važan ishod sednice parlamenta na kojoj će se raspravljati o aferi kupovine poslanika, na kojoj treba da kažemo da li ćemo nastaviti da tolerišemo političku korupciju ili ne”, istakao je Bosić.

Lider Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić je ocenio da narednih nekoliko sedmica značajno odlučuje u kom pravcu će ići BiH, da li u pravcu otvaranja evropske perspektive i finansijske podrške ili će se vratiti unazad.

On je istakao da je važno da se postigne dogovor o reformama, kako bi potom u BiH doputovao komesar za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han, kao i da se desi planirana poseta nemačke kancelarke Angele Merkel.

“Bitno je da odnosi sa Srbijom budu pozitivni i da se zadrže u dobrom ambijentu, jer je sve to deo pozitivne perspektive BiH”, istakao je Ivanić.

On je podsetio da je RS “pokazala širinu kod paprine posete i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Sarajevu”, kao i u drugim slučajevima i da se sada očekuje da predstavnici Federacije BiH pokažu širinu kada je u pitanju dobra saradnja sa Srbijom.

Izvor; Dnevni Akter

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!