Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeRekordna proizvodnja struje...

Rekordna proizvodnja struje u Obrenovcu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Termoleketrane “Nikola Tesla” (TENT) u Obrenovcu ovih dana rade punom parom i dnevno proizvode više od 50 miliona kilovat-časova (kWh) električne energije, zbog suše i velikih zahteva potrošača, izjavio je direktor TENT Petar Knežević.

Postojenja TENT, koja inače proizvode nešto više od polovine struje u Srbiji, angažovana su više nego što je uobičajeno za mesec juli, zbog velike potrebe potrošača u Srbiji i suše u jugoistočnoj Evropi, precizirao je direktor Knežević.

“Elektrane pouzdano rade, ostvaruju visoke proizvodne rezultate, nešto ispod 10 procenata prebacujemo plan,” rekao je Knežević i naglasio da izrazito visoke spoljne temperature i rad klima uređaja u Srbiji podižu potrošnju struje.
Knežević je apelovao na potrošače da štede električnu energiju, kako bi se termoelektrane rasteretile, budući da visoke temperature stvaraju teškoće u radu postrojenja.
“Visoke spoljne temperature od 37 i 38 stepeni Celzijusa su praktično granične temperature pri kojima možemo normalno raditi,” upozorio je Knežević i dodao da je zbog visoke potrošnje u julu, neobično malo blokova TENT u remontu.
Poseban problem je visoka temperatura rashladne vode iz Save, koja dostiže i 28 stepeni na ulazu u rashladni sistem, što loše utiče na postrojenje i proceduru kondenzacije, ukazao je Knežević.
On je naveo da na elektrani TENT A radi svih šest blokova maksimalnim kapacitetom, na elektrani B je jedan blok u remontu, radi i elektrana “Morava”, a na “Kolubari” je u zastoju blok A 3.
Direktor TENTje ukazao da se zbog loše hidrološke situacije u Evropi, može i izvesti višak električne energije, po višim cenama nego što su u Srbiji, ali samo onda kada se snabde domaće tržište i ostvare viškovi struje.

“Ukoliko bi uspeli da proizvedemo više struje, onda bi to bilo krajnje korisno izvesti. U Evropi je loša hidrologija, u Nemačkoj ne radi sedam nuklearki, tako da je na evropskom tržištu moguće prodati struju u svakom trenutku, samo treba u zemlji stvoriti višak,” rekao je Knežević i još jednom apelovao na potrošače da racionalno troše struju.
Knežević je izneo i da praktično nije došlo do značajnijih pomeranja remonta u TENT i najavio da će oni biti intezivirani od avgusta i septembra i da će sistem biti potpuno spreman za zimu.
Blok B2 treba 10. septembra da se priključi na mrežu i potom ostaju ozbiljniji zahvati na blokovima A3 i A4 koji bi trebalo da budu završeni do kraja oktobra, naveo je Knežević.
“Sistem bi do tada trebao da bude potpuno spreman za zimu. To što smo u julu ostavili nešto prostora za povećanu proizvodnju ne znači da će na bilo koji način biti ugrožena spremnost postrojenja”, zaključio je Knežević.

Izvor tanjug.rs

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Nedostatak stručnog kadra i nabavka reaktora ključni izazovi na putu do prve nuklearke

Energetski sektor u Srbiji u narednoj deceniji suočiće se sa dva ključna izazova, od kojih je prvi obezbeđivanje dovoljno energije za građane i privedu, a drugi da energiju dominantno ne dobijamo iz izvora koji emituju ugljen-dioksid, što znači da...

Slovenija: Gen-I izdaje zelene obveznice vredne do 50 miliona evra

Slovenačka kompanija Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim obveznicama u apoenima od po 100.000 eura s fiksnom...

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!