Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRegion: Vrtoglavi skok...

Region: Vrtoglavi skok cena električne energije na berzama

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Prosečne godišnje cene električne energije u regionu Jugoistočne Evrope su povećane za 60 odsto u odnosu na godinu pre pandemije, a glavni razlozi su rast cena prava na emitovanje CO2, poskupljenje prirodnog gasa, kao i rast potrošnje zbog visokih temperatura. Prognozirane prosečne cene u ovoj godini, ne samo u regionu nego i u Evropi, trenutno su na nivou od oko 80 evra po megavat-satu (MWh), a u 2019. godini su bile oko 50 evra.

Cene se na dnevnom nivou ovih dana na berzama električne energije u regionu kreću i do 120 evra po MWh, što je za oko 30 evra više nego u istom periodu pretprošle godine. Velike probleme ima privreda u Bugarskoj koja je prethodnih dana čak i štrajkovala zbog visokih cena.

Stojčevski (SEEPEX): Cena će povećavati i narednih meseci, i narednih godina, na to moraju da se pripreme svi

Dejan Stojčevski, tehnički direktor srpske berze električne energije SEEPEX, kaže za Balkan Green Energy News da će cene rasti i narednih meseci, kako se budemo bližili kraju godine, jer je to uobičajno kretanje cena svake godine.

„Cena ima uzlazni trend, i to će se nastaviti, i narednih meseci, i narednih godina, na to moraju da se pripreme svi”, poručuje Stojčevski, i dodaje da u narednim godinama očekuje prosečnu godišnju cenu oko 80 evra po MWh.

Mnoge termoelektrane na ugalj u Grčkoj, Bugarskoj i Rumuniji su ugašene jer ne mogu da budu rentabilne sa cenom CO2 od 57 evra

On navodi tri faktora koja trenutno najviše utiču na cenu. Prvi je cena CO2, koja je trenutno oko 57 evra po toni. Mnoge termoelektrane na ugalj u Grčkoj, Bugarskoj i Rumuniji su ugašene jer ne mogu da budu rentabilne kada na svoje proizvodne troškove dodaju još ovih 57 evra. Na drugoj strani, nije izgrađeno dovoljno elektrana na obnovljive izvore energije, pa se javlja manjak.

Cene prirodnog gasa i CO2 će diktirati cenu električne energije narednih godina

„Zatim je tu i cena gasa koja je, kada se preračuna u MWh, povećana od februara do sada sa 15 na 45 evra po MWh, i to u celoj Evropi. Gas je važan jer se koristi za proizvodnju električne energije, ali i kao sirovina u industriji. Ovo fosilno gorivo, uz CO2, će sigurno diktirati cenu električne energije narednih godina”, objašnjava Stojčevski.

On navodi da će cena gasa verovatno još ići na gore jer podaci govore da su evropska skladišta gasa prazna, a zima nije tako daleko. Visoke cene električne energije omogućile su povećanu proizvodnju elektrana na gas, a ovakve trenutne cene u regionu ponovo omogućavaju i termoelektranama da posluju sa dobiti (i sa cenom CO2 od 57 evra po toni).

Kao treći faktor on navodi visoke temperature usled kojih je i potrošnja povećana. To i nije iznenađenje u letnjim mesecima, ali sa globalnim zagrevanjem postaje sve češća pojava.

Šta čeka potrošače, pre svega u sektoru privrede?

Razloge za zabrinutost ima privreda koja se snabdeva na slobodnom tržištu, za razliku od domaćinstava koja u većini zemalja u regionu imaju administrativno određene cene.

„Potrošači koji imaju dugoročne ugovore za ovu i narednu godinu neće osetiti ovaj nagli skok, ali u problemima su oni koji električnu energiju nabavljaju kratkoročno i u drugom delu godine za narednu. Oni potrošači koji su ugovore za sledeću godinu sklopili u martu, aprilu ove godine, nisu ugroženi jer je tada cena bila oko 60 evra”, kaže Stojčevski.

Firme moraju da promene strategiju nabavke električne energije

Trenutno se cena za narednu godinu kreće oko 92 evra za MWh, sa tendencijom rasta u narednom periodu.

On ističe da firme moraju da promene strategiju nabavke električne energije. Svaka firma mora da odredi gornju granicu cene električne energije sa kojom mogu da posluju, i da sklope dugoročne ugovore kada se ta cena pojavi na tržištu.

„To ne znači da će ta cena biti najbolja, odnosno može da se desi da bi cena bila niža da su sačekali, ali time otklanjaju rizik promenljivosti cena električne energije”, naglašava on.

Druga mogućnost je da učestvuju samostalno na tržištu električne energije, da prate dešavanja na tržištu, da trguju raznim proizvodima, što podrazumeva da imaju odličan tim za trgovinu električnom energijom, odnosno moraju ozbiljno da počnu da se bave trgovinom.

Izvor: balkangreenenergynews.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...

Slovenija se i dalje oslanja na ruski gas

Evropska komisija je pre nekoliko dana saopštila da se Slovenija i dalje oslanja na ruski gas koji se uvozi preko Austrije, prenosi Seebiz. „Slovenija je preduzela mere za jačanje alternativnih snabdevanja prirodnim gasom, ali se u stvarnosti i dalje oslanja...

Srbija: EPS uzima zajam od 100 miliona evra za dekarbonizaciju

Na poslovnom forumu u Trstu pod nazivom „Zelena tranzicija: nove mogućnosti za bilateralnu saradnju“ najavljeno je potpisivanje pet sporazuma između italijanske i srpske strane. Prema saznanjima italijanskih medija, jedna od glavnih razvojnih banaka u zemlji CDP odobriće Elektroprivredi Srbije...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!