Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRegion: Srbija, Slovenija...

Region: Srbija, Slovenija i Evropska unija osnivaju regionalnu berzu struje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Operatori prenosnih sistema iz Slovenije i Srbije ELES i EMS će zajedno sa Evropskom berzom električne energije EPEX SPOT uspostaviti prvu regionalnu berzu električne energije za centralnu i jugoistočnu Evropu. Novi pravni subjekt „Alpsko-jadranska dunavska berza električne energije – ADEX” će ponuditi harmonizovane i jedinstvene usluge spot trgovine električnom energijom u Sloveniji i Srbiji, sa ciljem da svoje poslovanje i usluge proširi na druge zemlje u regionu centralne i jugoistočne Evrope, saopštila je Elektromreža Srbije (EMS).

ELES, EMS i EPEX SPOT će u svom vlasništvu imati isti broj akcija ADEX-a. Sporazum predviđa poslovno spajanje Slovenačke berze struje BSP i Srpske berze struje SEEPEX.

EPEX SPOT i operatori prenosnih sistema ELES i EMS će biti osnivači i akcionari novoosnovane berze električne energije ADEX, sa poslovnim sedištem u Ljubljani i glavnim stalnim kancelarijama u Ljubljani i Beogradu.

„Na ovaj način unapređujemo tržišnu kulturu u našem regionu, obezbeđujući najviše standarde trgovanja, napredna tehnička rešenja, izuzetne berzanske usluge, transparentnost i inovativnost”, rekao je generalni direktor ELES-a Aleksandar Mervar.

Generalna direktorka EMS-a Jelena Matejić je rekla da će to „izvanredno dostignuće dodatno podstaći razvoj regionalnog tržišta električne energije i pružiti avangardni i održiv ‘role model’ za ostale zemlje centralne i jugoistočne Evrope da se pridruže ovoj naprednoj poslovnoj infrastrukturi”.

Kratkoročnim planovima ADEX-a takođe je obuhvaćena primena novog unutardnevnog tržišta u Srbiji i spajanje postojećeg dan unapred srpskog tržišta sa jedinstvenim dan-unapred tržištem EU.

Direktor BSP Southpool Anže Predovnik je naglasio da se poslovno okruženje u regionu suštinski menja, kao i da je saradnja sa SEEPEX-om i EPEX-OM prvi korak u adaptiranju budućim izazovima na „PX nivou”.

Osim gore navedenog, ELES, EMS i EPEX SPOT su u poodmaklim razgovorima i sa MAVIR-om, mađarskim operatorom prenosnog sistema, preneo je Tanjug.

Ova inicijativa ostaje otvorena za sve dodatne partnere koji bi želeli da se pridruže ADEX-u radi napretka u integraciji spot tržišta električne energije u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

BSP Southpool upravlja fizičkim dan unapred i unutardnevnim tržištem, kao i uslugama spajanja tržišta u Sloveniji, a takođe obavlja i usluge kliringa i finansijskog poravnanja na lokalnom i prekograničnom nivou.

Tokom 2021. godine, njena 34 člana trgovalo je količinom od 10 TWh, sa godišnjim finansijskim prometom od 1,2 milijarde evra.

ELES je jedini operator prenosnog sistema u Sloveniji i upravlja mrežom 400 kV, 220 kV i 110 kV dalekovoda ukupne dužine 2.587 kilometara.

Akcionarsko društvo Elektromreža Srbije (EMS) je operator prenosnog sistema u Srbiji čija je dužnost da obezbedi siguran i pouzdan prenos električne energije, efikasno upravljanje prenosnim sistemom i obezbedi optimalan i održiv razvoj. EMS upravlja mrežom 400 kV, 220 kV i 110 kV dalekovoda čija je dužina oko 10.000 kilometara i nadležan je za koordinaciju osam međuzonskih kapaciteta sa susednim TSO-ima, u potpunosti u skladu sa pravilima i praksom ENTSO-E.

Evropska berza električne energije EPEX SPOT SE i njena zavisna preduzeća upravljaju fizičkim kratkoročnim tržištima električne energije u 13 zemalja: Centralno-zapadna Evropa, Švajcarska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nordijska regija i Poljska.

Kao deo EEX grupe, grupe kompanija koje opslužuju međunarodna berzanska tržišta, EPEX SPOT je posvećen stvaranju panevropskog tržišta električne energije.

SEEPEX a.d. Beograd je licencirani operator tržišta u Srbiji osnovan kao akcionarsko društvo u strateškom partnerstvu EMS-a i EPEX SPOT-a.

U 2021. godini, 24 članice iz 13 evropskih zemalja trgovale su sa 3,2 TWh na organizovanom dan unapred tržištu, pri čemu je kliring svih transakcija izvršio European Commodity Clearing AG, izveštava Politika.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Slovenija: Akcionari Petrola odobrili dividendu od 1,8 evra po akciji

Slovenačka energetska grupa Petrol saopštila je da su njeni akcionari odobrili isplatu bruto dividende od 1,8 evra po akciji. U prpšloj godini isplaćeno je 0,7 evra po akciji. Na skupštini održanoj 23. maja, akcionari su odobrili isplatu dividend ukupne vrednosti 74 miliona...

Srbija: Remont Rafinerije Pančevo u završnoj fazi

Remont u Rafineriji nafte Pančevo je u završnoj fazi, a proizvodnja dizela je već uspostavljena čime su izbegnuti poremećaji na domaćem tržištu, rekla je ministarka energetike i rudarstva Srbije Dubravka Đedović Handanović, tokom razgovora sa ambasadorom Rudije u Srbiji, Aleksandrom Boca-Harčenkom,...

Srbija: Za Expo se gradi nova elektroenergetska infrastruktura vredna 25 miliona evra

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i generalna direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić obišle su danas radove na izgradnji stubova za novi dvosistemski dalekovod u blizini budućeg tržnog centra Euroasia na Novom Beogradu, u okviru izgradnje prateće elektroenergetske infrastrukture...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!