Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRegion: Spot cene...

Region: Spot cene rastu za 5 do 11 evra po MWh, sa izuzetkom Bugarske

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Spot cene na berzama u regionu u prethodnoj nedelji kretale su se od 198,2 evra po MWh na bugarskom IBEX do 219,5 evra po MWh na srpskom SEEPEX. 

Cene u regionu nastavile su da rastu – za 5 do 11 evra na nedeljnom nivou, sa izuzetkom Bugarske, paralelno sa novim poskupljenjem gasa nakon razočaravajućih ruskih aukcija za novembar – Gazprom niame nije rezervisao dodatni kapacitet za tranzit preko Ukrajine do evropskih destinacija prošlog ponedeljka.

Na gasnom čvorištu TTF front-month ugovori su dostigli pik od 107 evra po MWh u ponedeljak nakon objavljivanja rezultata aukcije.

Pored visokih cena gasa, razlog za poskupljenje električne energije je i niska proizvodnja vetra u Rumuniji ali i u centralnoj Evropi, dok je proizvodnja hidroenergije pala za petinu.

Nuklearni kapacitet je i dalje niži od uobičajenog, zbog remonta jednog bloka NE Kozloduj, koji bi treba biti završen početkom novembra.

Cena na dan unapred tržištu u Bukureštu i Budimpešti nastavile su da obaraju istorijske rekorde  – dostižući 263,9 evra po MWh u sredu, 20. oktobra, nakon što je prethodni rekord postavljen samo nekoliko dana ranije, 17. oktobra (249,6 evra) po MWh.

U sredu, tokom čak 21 intervala, električnom energijom se trgovalo za preko 200 evra po MWh. Najviša cena postignuta je u 19 h, kada je iznosila 349,3 evra po MWh, prema podacima platforme OPCOM.

Spot cena električne energije na rumunskom i mađarskom tržištu bila je najviša u kontinentalnoj Evropi, i četiri puta viša od cene u Nemačkoj (60,1 evra po MWh).

Spot cena na srpskoj berzi SEEPEX u periodu od 19. do 25. oktobra samo je u nedelju bila niža od 218 evra po MWh. Tokom većine dana prelazila je nivo od 220 evra po MWh. 

Proseku ovoj nedelji iznosi je 219,5 evra po MWh, što je za 10 evra iznad prošlonedeljnih 209,6 evra po MWh.

Na bugarskoj berzi IBEX spot cena se kretala od 142,06 evra po MWh u nedelju do 246,35 evra po MWh u utorak. Nedeljni prosek je iznosio 198,2 evra po MWh, što je za 8 evra manje u odnosu na 206,7 evra po MWh prethodne sedmice.

Grčko i bugarsko tržište nije bilo kaplovano čitave nedelje, a prosek na ENEX iznosio je 215,3 evra po MWh, što je za oko 5 evra po MWh više na sedmičnom nivou (u odnosu na 210,4 evra po MWh).

Na rumunskom OPCOM spot cena se kretala od 162,47 evro po MWh do 263,89 evra po MWh. Nedeljna spot cena dostigla je 215,2 evra po MWh, za 5 evra iznad 210,2 evra po MWh prošle sedmice.

Rumunsko i mađarsko spot tržište nije bilo kaplovano samo u ponedeljak, kada je cena na HUPX bila viša za oko 5 evra po MWh.

Na slovenačkom BSP i hrvatskom CROPEX prosečna nedeljna spot cena iznosila je 217,9 evra po MWh, što znači da ova tržište beleže najveće povećanje na nedeljnom nivou, za preko 11 evra po MWh (u odnosu na 206,5 evra po MWh).

Istovremeno, fjučersi za električnu energiju ostaju visoki – oko 230 evra po MWh za period do januara 2022. godine. Očekuje se da će cene pasti tek posle drugog kvartala sledeće godine, na nivo od oko 100 do 120 evra po MWh.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Bulgargaz traži 400 miliona evra odštete od Gazproma zbog obustave isporuke gasa

  Bugarski snabdevač gasom Bulgargaz odlučio je da od Gazproma traži 400 miliona evra odštete zbog toga što je obustavio isporuka goriva 2022. godine. Odluku je objavio ministar energetike Vladimir Malinov na brifingu za novinare. Gazprom je prekinuo isporuke gasa Bugarskoj 27. aprila 2022. godine,...

Bugarska: ESCO gradi treći solarni park za Aurubis

Provajder energetskih usluga ESCO Bugarska započeo je izgradnju treće solarne fotonaponske elektrane sa instaliranim kapacitetom od 6,5 MWp za potrebe proizvođača bakra Aurubis. Solarna elektrana Auribis 3 biće završena i puštena u rad u u fabrici bakra u Pirdopu do...

Bugarska: EBRD razmatra kredit od 50 miliona evra za solarni park od 238 MWp

Evropska banka za obnovu i razvoj razmatra odobravanje obezbeđenog kredita od 50 miliona evra kompaniji za razvoj fotonaponskih projekata Tenevo Solar Technologies za izgradnju i  upravljanje solarnom elektranom snage 238 MWp u jugoistočnoj Bugarskoj. Očekuje se da će projekat, vredan 161,7 miliona...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!