Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRegion: Nedeljne spot...

Region: Nedeljne spot cene prelaze 236 evra po MWh, sa izuzetkom Bugarske

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Spot cene u regionu u periodu od 23. do 29. novembra nastavile su da rastu drugu sedmicu za redom, nakon kraktotrajnog predaha u prvoj polovini meseca, povećavaju za 4 evra po MWh na rumunskom OPCOM, 15 evra na slovenačkom BSP, 19 evra na mađarskom HUPX i 22 evra po MWh na srpskoj berzi SEEPEX. Izuzetak je bugarska berza IBEX, na kojoj je cena pala za 7 evra po MWh, dok je na grčkoj berzi ENEX ostala na istom nivou.

Ova kretanja posledica su poskupljenja gasa i emisija za oko 5% prethodne nedelje, kao i povećanja cena uglja za oko 15%. Cena emisija je u ponedeljak postavila novi rekord – 71 evro po toni, dok su cene gasa nastavile da rastu zbog povećanja potražnje i pada proizvodnje vetra.

Mađarski nuklearni kapacitet ostaje niži jer će nuklearna elektrana Paks, snage 475 MW, biti van mreže do sredine decembra.

Na srpskoj berzi SEEPEX, koja funckioniše u izolavanom režimu, cene su u prethodnoj nedelji kretale od 194,3 evra po MWh do 310,6 evra po MWh u sredu. Prosečna nedeljna cena iznosi 257,8 evra po MWh, za oko 22 evra više u odnosu na prošlonedeljnih 235,4 evra po MWh.

Na bugarskoj berzi IBEX cena je u utorak, drugi dan za redom, oborila apsolutni rekord, dotižući 268,1 evro po MWh. Tek od vikenda cena je pala ispod 217 evra po MWh. Nedeljni prosek je iznosio 227,2 evra po MWh, smanjujući se za 7 evra u odnosu na 230,7 evra po MWh u prethodnoj sedmici.

Bugarsko i grčko tržište nije bilo kaplovano čitave nedelje, a sedmični prosek na grčkom ENEX iznosi 245,2 evra po MWh, neznanto se smanjujući u odnosu na prethodnu nedelju (245,4 evra po MWh). 

Nedeljni prosek na rumunskom tržištu iznosi 236,4 evra po MWh, što je za 4 evra više u odnosu na 232,4 evra po MWh nedelju dana ranije.

Mađarsko i rumunsko tržište je bilo kaplovano samo u sredu, a sedmični prosek na HUPX dostigao je 254 evra po MWh, što je za oko 19 evra više od prošlonedeljnih 233,2 evra po MWh.

Na slovenačkom i hrvatskom tržištu nedeljna cena iznosi 251,9 evra po MWh, povećavajući se za preko 15 evra na sedmičnom nivou. 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Evropa: Nedeljne cene struje kretale su od 25 do 103 evra/MWh

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, u četvrtoj nedelji aprila cene na glavnim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Najveći rast ostvarili su EPEX SPOT tržište Francuske i MIBEL tržište Španije i Portugala, od 181%, 402%, odnosno 419%....

Region JIE: Cene električne energije kretale su od 66 do 92 evra/MWh u 16. nedelji

  Potražnja za električnom energijom u regionu JIE porasla je za 12% u odnosu na prethodnu sedmicu, na 14.373,05 GWh. Zbog veće potrebe za grejanjem, potražnja za električnom energijom bila je veća na svim tržištima, osim u Grčkoj i Italiji...

Region JIE: Spot cene električne energije snižene do 74 evra/MWh u 7. nedelji

  Spot cene električne energije u Mađarskoj i Rumuniji nastavile su da padaju u prve dve sedmice u februaru, sa oko 90 evra/MWh na početku meseca na 74 do 75 evra/MWh u proseku, u sedmici od 4. do 11. februara,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!