Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRegion: Nedeljne spot...

Region: Nedeljne spot cene od 103 do 108 evra po MWh

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Četvrta nedelja avgusta donosi blagi rast spot cena u Bugarskoj, Grčkoj, Rumuniji i Mađarskoj. S druge strane, slovenčki BSP beleži pad za 13 evra po MWh, a srpski SEEPEX oko 2 evra po MWh.

Spot cene u regionu su se u proseku kretale od 103 evra po MWh na srpskom SEEPEX do 108 evra po MWh na rumunskoj berzi OPCOM i mađarskom HUPX.

Povećanju spot cena doprinosi rast evropske cene ugljenika, koja je u utorak dostigla 65,64 evra po MWh. Istovremeno, gas ostaje skup, a na rumunskom DAM stabilizovao se blizu ovogodišnjeg rekorda – na 45 evra po MWh, što je za 14% više u odnosu na pre dve nedelje.

U nedelji od 21. do 27. avgusta na srpskoj berzi SEEPEX, električane energija na DAM je samo za vikend koštala ispod 103 evra po MWh. Prosečna nedeljna cena ipak sledi trend blagog pada u avgustu i iznosi 104,6 evra po MWh  (u odnosu na prošlonedeljnih 106,3 evra po MWh i 118,5 evra po MWh pre dve nedelje).

U istom periodu, najniža cena na IBEX DAM iznosila je 95,22 evra po MWh, a najviša – 117,37 evra po MWh.

Povećanje proizvodnje državne TE Marica Istok 2 donelo je značajni, ali kratkotrajni pad cene za 20% u prethodnoj sedmici, da bi se u ovoj nedelji prosečna spot cena vratila na nivo preko 100 evra po MWh.

Tako Bugarska beleži najveći skok spot cene u regionu, a prosek na spot tržištu na nedeljnom nivou povećan na 105,4 evra po MWh, sa 98,7 evra u prethodnoj sedmici.

Situacija u zemlji ostaje nestabilna – u toku su dve paralelne istrage zbog visokih cena na IBEX, a državne elektrane – hidroelektrane NEK-a i NE Kozloduj ne izlaze na terminsko tržište sa većim količinama električne energije, što je preduslov za sklapanje transparentnih dugoročnih ugovora koji bi mogli doprineti predvidivosti i smanjiti volatilnost na tržištu.

Ni na grčkom tržištu nije ponovljena rekordna vrednost od pre dve nedelje od blizu 160 evra po MWh. Najniža cena ostvarena je u 21. avgusta – 98,6 evra po MWh, a najviša 26. avgusta – 118,84 evra po MWh.

Električna energija je u proseku na nedeljnom nivou koštala 107 evra po MWh, u odnosu na 104,8 evra po MWh u prethodnoj sedmici.

Bugarsko i grčko tržište bilo je kaplovano samo 23. i 25. avgusta.

Na OPCOM DAM električnom energijom i ove nedelje, kao i prethodne, trgovalo se za preko 95 evra po MWh, a samo tokom vikenda cena je pala ispod praga od 109 evra po MWh.

Prosečna spot cena na OPCOM DAM beleži povećanje za 2 evra u odnosu na prethodnu nedelju, sa 106,1 evro po MWh na 108 evra po MWh.

Stabilizaciji situacije nije doprinelo ni sklapanje nekoliko velikih ugovora na fjučers tržištu, s obizirom da su oni zaključeni po ceni od oko 113 evra po MWh, za isporuku u prvom kvartalu 2022. godine.

Rumunsko i mađarsko tržište bilo je kaplovano čitave nedelje.

Na BSP i CROPEX, prosečna nedeljna cena snižena je za oko 13 evra, na 105,6 evra po MWh, sa 119,2 evra po MWh nedelju dana ranije. Električna energija je gotovo tokom čitave nedelje, osim u subotu i nedelju, prelazila prag od 103 evra po MWh.

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!