Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRegion: Nedeljne spot...

Region: Nedeljne spot cene od 103 do 108 evra po MWh

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Četvrta nedelja avgusta donosi blagi rast spot cena u Bugarskoj, Grčkoj, Rumuniji i Mađarskoj. S druge strane, slovenčki BSP beleži pad za 13 evra po MWh, a srpski SEEPEX oko 2 evra po MWh.

Spot cene u regionu su se u proseku kretale od 103 evra po MWh na srpskom SEEPEX do 108 evra po MWh na rumunskoj berzi OPCOM i mađarskom HUPX.

Povećanju spot cena doprinosi rast evropske cene ugljenika, koja je u utorak dostigla 65,64 evra po MWh. Istovremeno, gas ostaje skup, a na rumunskom DAM stabilizovao se blizu ovogodišnjeg rekorda – na 45 evra po MWh, što je za 14% više u odnosu na pre dve nedelje.

U nedelji od 21. do 27. avgusta na srpskoj berzi SEEPEX, električane energija na DAM je samo za vikend koštala ispod 103 evra po MWh. Prosečna nedeljna cena ipak sledi trend blagog pada u avgustu i iznosi 104,6 evra po MWh  (u odnosu na prošlonedeljnih 106,3 evra po MWh i 118,5 evra po MWh pre dve nedelje).

U istom periodu, najniža cena na IBEX DAM iznosila je 95,22 evra po MWh, a najviša – 117,37 evra po MWh.

Povećanje proizvodnje državne TE Marica Istok 2 donelo je značajni, ali kratkotrajni pad cene za 20% u prethodnoj sedmici, da bi se u ovoj nedelji prosečna spot cena vratila na nivo preko 100 evra po MWh.

Tako Bugarska beleži najveći skok spot cene u regionu, a prosek na spot tržištu na nedeljnom nivou povećan na 105,4 evra po MWh, sa 98,7 evra u prethodnoj sedmici.

Situacija u zemlji ostaje nestabilna – u toku su dve paralelne istrage zbog visokih cena na IBEX, a državne elektrane – hidroelektrane NEK-a i NE Kozloduj ne izlaze na terminsko tržište sa većim količinama električne energije, što je preduslov za sklapanje transparentnih dugoročnih ugovora koji bi mogli doprineti predvidivosti i smanjiti volatilnost na tržištu.

Ni na grčkom tržištu nije ponovljena rekordna vrednost od pre dve nedelje od blizu 160 evra po MWh. Najniža cena ostvarena je u 21. avgusta – 98,6 evra po MWh, a najviša 26. avgusta – 118,84 evra po MWh.

Električna energija je u proseku na nedeljnom nivou koštala 107 evra po MWh, u odnosu na 104,8 evra po MWh u prethodnoj sedmici.

Bugarsko i grčko tržište bilo je kaplovano samo 23. i 25. avgusta.

Na OPCOM DAM električnom energijom i ove nedelje, kao i prethodne, trgovalo se za preko 95 evra po MWh, a samo tokom vikenda cena je pala ispod praga od 109 evra po MWh.

Prosečna spot cena na OPCOM DAM beleži povećanje za 2 evra u odnosu na prethodnu nedelju, sa 106,1 evro po MWh na 108 evra po MWh.

Stabilizaciji situacije nije doprinelo ni sklapanje nekoliko velikih ugovora na fjučers tržištu, s obizirom da su oni zaključeni po ceni od oko 113 evra po MWh, za isporuku u prvom kvartalu 2022. godine.

Rumunsko i mađarsko tržište bilo je kaplovano čitave nedelje.

Na BSP i CROPEX, prosečna nedeljna cena snižena je za oko 13 evra, na 105,6 evra po MWh, sa 119,2 evra po MWh nedelju dana ranije. Električna energija je gotovo tokom čitave nedelje, osim u subotu i nedelju, prelazila prag od 103 evra po MWh.

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...

Slovenija se i dalje oslanja na ruski gas

Evropska komisija je pre nekoliko dana saopštila da se Slovenija i dalje oslanja na ruski gas koji se uvozi preko Austrije, prenosi Seebiz. „Slovenija je preduzela mere za jačanje alternativnih snabdevanja prirodnim gasom, ali se u stvarnosti i dalje oslanja...

Srbija: EPS uzima zajam od 100 miliona evra za dekarbonizaciju

Na poslovnom forumu u Trstu pod nazivom „Zelena tranzicija: nove mogućnosti za bilateralnu saradnju“ najavljeno je potpisivanje pet sporazuma između italijanske i srpske strane. Prema saznanjima italijanskih medija, jedna od glavnih razvojnih banaka u zemlji CDP odobriće Elektroprivredi Srbije...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!