Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikePutin u Sloveniji:...

Putin u Sloveniji: Osnovano rusko-slovenačko preduzeće za Južni tok

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Ruski premijer Vladimir Putin je danas u prvoj zvaničnoj poseti Sloveniji razgovarao sa svojim slovenačkim kolegom Borutom Pahorom o intenziviranju bilateralne saradnje. Ruski “Gasprom” i slovenački koncern “Geoplin plinovodi” osnovali su zajedničko preduzeće za projektovanje slovenačke deonice “Južni tok”.
Vladimir Putin i Borut Pahor danas u Lubljani

Sporazum o zajedničkom preduzeću su danas u prisustvu premijera Rusije i Slovenije Vladimira Putina i Boruta Pahora potpisali predsednik upravnog odbora “Gasproma” Aleksej Miler i predsednik “Geoplin plinovodi” Marjan Eberlinc.

Strane su potpisale sporazum akcionara i statut kompanije za projektovanje i izgradnju slovenačke deonice “Južnog toka”, prenosi ruska državna agencija Itar Tas.

Vladimir Putin potvrdio je danas u Ljubljani da će gasovod Južni tok biti realizovan i istakao da će od njega imati koristi sve evropske države.

Putin je rekao da, iako Rusija trenutno razmatra “različite verzije” izgradnje gasovoda, “ništa nas neće sprečiti da izvedemo projekat Južni tok”.

Premijer Rusije je istakao da će od gasovoda imati koristi i sve evropske države. On je dodao i da ruski stručnjaci pripremaju dodatna objašnjenja Turskoj kako bi bila uklonjena i ta smetnja.

Kapacitet gasovoda trebalo bi da bude 63 milijarde kubnih metara godišnje, a izgradnja bi trebalo da počne 2013. godine.

Budući magistralni gasovod Južni tok, zajednički projekat Gasproma i italijanskog Enija, trebalo bi da prenosi ruski gas ispod Crnog mora, cevovodom dugačkim 900 kilometara, do Bugarske i onda u dva kraka – jednim preko Srbije, Mađarske do drugih evropskih zemalja i drugim do Italije i Grčke.

Gasprom želi da gasovod u Sloveniji bude van zakona EU

Ruski Gasprom želi da deo gasovoda Južni Tok koji će prolaziti kroz Sloveniju bude izuzet od zakona Evropske unije, prenosi danas ruska agencija RIA Novosti pozivajući se na dokumente koji su pripremljeni za posetu ruskog predsednika Vladimira Putina Sloveniji.

“Jedan od najvažnijih i najznačajnijih delova zajedničkog poduhvata je podnošenje zahteva za obavezno izuzimanje od nove direktive (EU) za gas (koja uredjuje pristup trećim stranama, utvrdjuje tarife za korišćenje gasne mreže, odvaja snabdevača od operatera) čime bi se zaštitio interes investitora”, navodi se u dokumentu u koji je uvid imala RIA Novosti.

Treći pravilnik EU o energetici koji je stupio na snagu 3. marta, razdvaja snabdevanje gasom od njegove distribucije i zahteva da se pristup gasnim postrojenjima omogući i trećim stranama.

Gasprom, koji obezbedjuje četvrtinu potreba Evrope za gasom, protivi se paketu mera EU i smatra da će on udaljiti investicije od izgradnje gasovoda.

Prošlog aprila Gasprom je već potpisao ugovor sa Austrijom, prema kome Beč može da izuzme izgradnju gasovoda od zakonodavstva EU.

Izvor Beta.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EPS preuzima gradnju 10 HE na Ibru

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema hidroelektrana na Ibru. Ovim dokumentom, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u saradnji sa Institutom za vodoprivredu Jaroslav Černi,...

Crna Gora: Veliko interesovanje za solarne projekte

Postojanje EPCG Solar gradnje opravdano je ogromnom potražnjom i mogućnošću zarade za EPCG grupu, ali i uštede za građane, ocijenila je direktorka kompanije, Valerija Saveljić i dodala da je sve veće interesovanje za projekte obnovljivih izvora. Kako ja navela,...

Crna Gora: Struja od januara skuplja za 5,6%

Od januara 2024. godine struja će u Crnoj Gori poskupeti za 5,63%, najavio je Igor Telebak, direktor Regulatorne agencije za energetiku i vodu (REGAGEN). Operator elektrodistributivnog sistema CEDIS podneo je zahtev regulatornoj agenciji za podizanje cena električne energije za naredni regulatorni period. Telebak je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!