Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikePredsednik Poljske sazvao...

Predsednik Poljske sazvao Savet za bezbednost zbog nuklearke

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski sazvao je Savet za nacionalnu bezbednost da vanredno razmotri planove Vlade o izgradnji prve nuklearne elektrane u Poljskoj.

Posle uskršnjih praznika to savetodavno telo u koje je uključena i opozicija trebalo bi da razmotri i sve glasnije zahteve da se, između ostalog i zbog havarije u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima, o izgradnji prve poljske nuklearke izjasne sami Poljaci na referendumu.

Na taj sastanak Saveta pozvani su i eksperti za bezbednost nuklearne energije, koji treba da objasne i eventualno umanje bojazni ekologa i građana da nuklearna energija nije dovoljno bezbedna.

Poljsku vladu havarija u Fukušimi, izazvana razornim zemljotresom, nije pokolebala, pošto u nuklearnoj elektrani vidi jedini spas da poljska energetika, za sada zavisna od uglja, pređe na ekološki manje štetnu proizvodnju energije, a bez preskupih investicija.

Do kraja juna Sejm poljskog parlamenta trebalo bi da usvoji set zakona oji bi omogućili izgradnju te elektrane, a odmah zatim bi investitor “Polska grupa energetična” objavio tender na isporuku reaktora.

Vrednost projekta i kupovine opreme i tehnologije za prvu poljsku nuklearnu elektranu procenjuje se na 10,5 milijardi evra.

Izvor beta.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Severna Makedonija: Bruto proizvodnja električne energije dostigla 420 TWh u septembru

Bruto proizvodnja električne energije u Severnoj Makedoniji smanjena je za 13,6% u septembru 2023. godine u odnosu na isti mesec 2022. godine, na 419.891 MWh, pokazuju podaci koje je objavio Zavod za statistiku Makstat. U istom periodu, neto proizvodnja električne...

Grčka: Karatzis Group gradi solarne elektrane od 270 MW

Karatzis Group, proizvođač mrežastih materijala i investitor u obnovljive izvore energije, počela je izgradnju tri solarne elektrane, ukupnog kapaciteta 270,8 MW. Početak komercijalnog rada očekuje se u trećem kvartalu 2024. godine, prenose lokalni mediji. Fotonaponski parkovi biće locirani u regionu Tesalije,...

Hrvatska Počeli radovi na gasovodu Zlobin – Bosiljevo

Radovi na izgradnji gasovoda Zlobin-Bosiljevo, vrednog 155 miliona evra, zvanično su počeli 23. novembra, saopštio je operator prenosnog sistema gasa Plinacro. Projekat će doprineti da se poveća sigurnost snabdevanja i poveća tranzit gasa prema Mađarskoj i Sloveniji. Budući cevovod dužine...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!