Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikePotrošnja struje u...

Potrošnja struje u sredu bila 150 milona kilovat sati

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila je danas da je u Srbiji u sredu 2. marta potrošeno 150 miliona kilovat sati struje, što je za oko 21 odsto više od plana.

Kako se navodi, razlog za tako visoku potrošnju električne energije je hladno vreme i potrošnja struje za grejanje.

U EPS-u naglašavaju da iako je potrošnja visoka, a uvoz struje u martu nije planiran, oni obezbeđuju redovno snabdevanje svih kupaca električnom energijom zahvaljujući izuzetno pouzdanoj i visokoj proizvodnji u rudnicima i elektranama EPS-a.

“Termoelektrane proizvode oko 90 miliona kilovat sati dnevno, što je za 15 miliona kilovat sati ili za oko 20 odsto više od bilansiranih količina”, dodaje se u saopštenju.

Navodi  sei da je EPS izvezao 1,2 miliona kilovat sati, a zbog velike potražnje za strujom na regionalnom tržištu, ostvarena je duplo veća prodajna cena od cene po kojoj srpska energetska kompanija prodaje struju svojim distribucijama.

Dodaje se da se u narednih deset dana očekuje visoka potrošnja i naglašava da se uvoz ne planira, već će EPS struju obezbediti iz svojih kapaciteta.

Izvor Emg.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!