Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikePostrojenje za odsumporavanje...

Postrojenje za odsumporavanje u TENT-u najskuplje na Balkanu

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Izgradnjom postrojenja za odsumporavanje u Termoelektrani “Nikola Tesla” (TENT) u Obrenovcu Srbija će dobiti najskuplji i najvredniji ekološki projekat na Balkanu, koji će značajno doprineti zaštiti životne sredine, tvrde u EPS-u.

Postrojenje za odsumporavanja u TENT-u biće finanirano iz japanskog kredita, vrednog oko 250 miliona evra, koji je predsednik Srbije Boris Tadić dogovorio tokom posete toj zemlji.

TENT izgradnjom ovog postrojenja ulazi u novu fazu realizacije ekoloških projekata predviđenih “Zelenom knjigom”, koja predstavlja krovni dokument EPS-a u oblasti zaštite životne sredine, objasnio je direktor za unapređenje sistema u TENT-u Aleksandar Vlajčić.

On je ukazao da realizacija ovog posla pokazuje ne samo koliko je TENT posvećen tom dokumentu, već i da uspešno sprovodi sve planirane ekološke projekte predviđene “Zelenom knjigom“.

TENT, kako je objasnio u časopisu KwH, ima obavezu da uvede ove sisteme na svim postrojenjima, TENT A, TENT B, TE “Kolubara A“ i TE “Morava“.

On je dodao da se, prema domaćem zakonodavstvu, te obaveze moraju se ispuniti do 2015. godine, a po Ugovoru o energetskoj zajednici jugoistočne Evrope taj rok je do 2017.godine.

Nadamo se da ćemo uspeti da do 2015. počnemo sve projekte, a da ih završimo do roka koji nam je dala međunarodna zajednica, rekao je Vlajčić.

Direktor Termoelektrane “Nikola Tesla” u Obrenovcu Petar Knežević izjavio je ranije Tanjugu da će tender za taj projekat biti međunarodni i da će na njemu ravnopravno moći da učestvuju svi koji su sposobni da ispune zahteve.

Knežević je naveo da će najveći deo sredstava -200 miliona evra biti uloženo za projekat odsumporavanja na bloku A 4, a ostatak će biti uložen u TENT B.

“Orijentisali smo se na Japan zbog posebno visokog senzibiliteta koja ta država ima prema zagađenju životne sredine, kao i zbog toga što oni imaju visoke kriterijume za rad u toj oblasti i i značajna iskustva u elektroenergetskom sektoru”, objasnio je Knežević.

Izvor Tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!