Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeČesi daju pomoć...

Česi daju pomoć za nastavak toplifikacije Valjeva

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Vlada Češke će dati donaciju Valjevu za izgradnju dela vrelovoda od Gradske toplane u prigradskom naselju Gorić do Regionalne opšte bolnice, saopšteno je danas iz Gradske uprave.

Zahvaljujući toj pomoći biće nastavljena toplifikacija Valjeva, a grejanje iz gradske toplane dobiće stanovnici naselja Zbratimljeni gradovi, Milivoje Bjelica, Sreten Dudić i Radnička kolonija, koja se nalaze u blizini bolnice.

Priključenje valjevske bolnice na gradsku toplanu neophodno je zbog smanjenja aerozagađenja, a radovi bi trebalo da budu završeni u narednih godinu i po.

U 2011. godini bi se gradili i toplovodi ka prigradskom Novom naselju, odnosno mesnoj zajednici Stari grad u centru Valjeva, jer je “Toplana” dobila krediti od 3,4 mil EUR za nastavak toplifikacije grada od nemačke KfW banke.

Kredit je odoboren na 12,5 godina sa grejs periodom od 2,5 godine i godišnjom kamatom od dva odsto.

Valjevo je gradsku toplanu, u koju je uloženo 13 mil EUR, dobilo 2007. godine sredstvima Evropske agencije za rekonstrukciju (EAR), kao i novcem iz gradskog budžeta i komercijalnim kreditima banaka.

Od tada je izgrađeno 13 kilometara vrelovodne mreže, a od 80 postojećih, ugašeno je 40 lokalnih i blokovskih kotlarnica u Valjevu, što je značajno smanjilo zagađenje vazduha u gradu.

Usluge gradske toplane trenutno koristi oko 8.000 vlasnika stanova i poslovnog prostora.

Izvor Gradnja-online.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

Srbija: Korišćenje pepela i gipsa štedi novac

Za razliku od sveta, korišćenje pepela, šljake i gipsa - najzastupljenijih sekundarnih materijala u Srbiji je nedovoljno. Ovaj problem mogao bi se rešiti uspostavljanjem operatera, koji bi centralizovano upravljao plasmanom pepela, rečeno je na Međunarodnoj stručnoj konferenciji „Pepeo, šljaka,...

BiH mora trajno da zaštiti Gornju Neretvu

Konkretni koraci ka suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesionih ugovora za planirani projekat HES “Gornja Neretva”, HE “Glavatičevo” i HE “Bjelimići”, kao ni adekvatnoj zaštiti kompletnog sliva gornje Neretve nisu poduzeti i neophodno je da BiH ubrza procese...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!