Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaPoskupljenje struje od...

Poskupljenje struje od februara

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Od februara struja će poskupeti za deset ili dvanaest odsto, rekla za RTS ministarka energetike Zorana Mihajlović. Prema napravljenim socijalnim kartama, 400.000 domaćinstava moći će besplatno da koristi struju i gas, istakla Mihajlovićeva.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović najavila je da će od februara građani Srbije morati da izdvoje više para za račune električne energije, pošto će struja poskupeti za deset ili dvanaest odsto.

Koliko će tačno struja poskupeti još se ne zna, pošto su u toku pregovori Ministarstva i Agencije za energetiku.

“Nikada ne licitiram procentima. Trenutno se rade analize i konačnu cenu odrediće Agencija za energetiku. Mi smo tu samo nadzorni faktor, ali verujem da će to biti u opsegu od deset do dvanaest odsto” rekla je Mihajlovićeva gostujući u Dnevniku RTS-a.

Mihajlovićeva je istakla da se čekalo sa poskupljenjem dok se ne završe socijalne karte i novi tarifni sistem.

“Socijalne karte su gotove i uredba će ovih dana biti na sednici Vlade, i na osnovu nje će 400.000 domaćinstava koja su socijalno ugrožena, moći da besplatno koriste struju i gas”, istakla je ministarka i dodala da će po novom tarifnom sistemu električnu energiju najskuplje će plaćati oni koji se greju na struju.

Nov tarifni sistem podrazumeva i manje sati jeftinije struje tokom noći.

Prema njenim rečima, umesto odnosa cene jedan prema četiri, jeftinije i skuplje struje, odnos će biti odnosima jedan prema tri ili jedan prema dva.

“Tražićemo nižu cenu gasa”

Mihajlovićeva je potvrdila da se očekuje i poskupljenje gasa za građane.  Mihajlovićeva nije htela da komentariše sukob ministarstva i preduzeća “Srbijagas” oko cene gasa.

“Mi trenutno pregovoramo oko godišnjeg ugovora za 2013. godinu sa Rusima. I ja ću uvek tražiti najnižu cenu gasa, posebno imajući u vidu desetogodišnji ugovor koji imamo”, poručila je ministarka.

Trenutna nabavna cena 1.000 kubnih metara gasa je 480 dolara, a Ministarstvo smatra da cena može da bude niža.

Mihajlovićeva je najavila restrukturiranje “Srbijagasa” i “Elektroprivrede Srbije”, ocenivši da su “direktori javnih preduzeća godinama bili uljuljkani, a sada su se stvari promenile”.

“Institiramo na nekoliko stvari u ‘Srbijagasu’ i EPS-u. Mi ćemo se pozabaviti troškovima Srbijagasa kako bi to preduzeće počelo da daje dobit državi”, navela je Mihajlovićeva.

Ministarka je najavila da će ovih dana Vlada razmotriti Zakon o budućem gasovodu “Južni tok”, i dodala da očekuje da izgradnja gasovoda počne u prvom kvartalu ove godine.

Izvor RTS

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!