Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaGas ipak kupujemo...

Gas ipak kupujemo povoljnije od drugih

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Svi ugovori o kupovni gasa koji sklapaju gasne kompanije su poslovna tajna, što važi i za Srbiju, pa je teško komentarisati te cene, izjavio je predsednik Udruženja za gas Vojislav Vuletić.

Prema njegovim rečima, uslovi pod kojima Srbija dobija ruski gas bolji je nego za druge zemlje, jer za nas ne važe uslovi “puno za prazno” odnosno ne plaćamo penale za nepovučene količine gasa.

Gasovodni sistem od Rusije ka Evropi je dug nekoliko hiljada kilometara i treba da ima neometan protok gasa, jer veliki broj kompresorskih stanica na toj trasi ne može tek tako da “prekomponuje” rad, samo zato što neko neće da koristi dogovorene količine gasa, dodao je Vuletić.

On je naglasio da je neodgovarajuće poređenje cena gasa u Srbiji i nekim razvijenim evropskim zemljama koje imaju svoj gas, kao što je Engleska ili sa Nemačkom koja ima mogućnost da ugovori povoljnije cene, jer je veliki potrošač ruskog gasa.

Pomoćnik ministra energetike Petar Stanojević izjavio je juče da je cena gasa od 488 dolara za 1.000 kubika po kojoj Srbija kupuje gas iz Rusije neprihvatljiva i ta cena mora da bude niža i naveo da je, prema prognozama Rojtersa, cena ruskog gasa za Evropu oko 370 dolara za 1000 kubika, a da Engleska kupuje gas za čak 230 dolara za 1.000 kubika.

Vuletić je kazao da Engleska ne kupuje, već ima svoj gas, koji dobija od sopstvenih kompanija iz Norveškog mora, za razliku od Srbije koja uvozi najveći deo potrebnih količina tog energenta.

Takođe nije odgovarajuće poređenje cena gasa po kojima Srbija i na primer Nemačka kupuje gas od Rusije, dodao je Vuletić.

Nemačka iz Rusije uvozi oko 50 milijardi kubika gasa godišnje, a uz to u Gaspromu ima i određeni procenat akcija, pa može da ugovori povoljniju cenu tog energenta nego Srbija, koja godišnje kupuje manje od dve milijarde kubika, objasnio je predsednik Udruženja za energetiku.

On je rekao da očekuje da će Srbija moći da dobije još povoljnije cene gasa kada kroz našu zemlju prođe gasovod Južni tok i ako privreda počne bolje da radi i da troši veće količine gasa.

Srbiji su dugoročnim sporazumom sa Rusijom zagarantovane količine od pet milijardi kubika godišnje u desetogodišnjem periodu, podsetio je Vuletić i dodao da to znači da ćemo moći da koristimo gasa koliko nam je potrebno, a uz to nećemo morati da plaćamo penale za nepovučene količine.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović takođe očekuje niže cene gasa za Srbiju posle potpisivanja dugoročnog ugovora o snabdevanju gasom sa Rusijom, jer bi cena sadašnjih 421 dolar mogla pasti na 400 dolara, a kasnije na 375 dolara za 1.000 kubika.

Bajatović je ranije više puta isticao da Srbija, posle Rumunije ima najjeftiniji gas u ovom delu Evrope, pri čemu Rumunija ima 60 odsto svog gasa, a Srbija svega 15 odsto.

Izvor Akter

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...

Srbija: Koliko je bezbedna nuklearna energija?

Pored daleke Francuske i još dalje Kine, susedna Mađarska je takođe svoju energetiku oslonila na nuklearne izvore. Srbija tek kreće u tom pravcu, a prvi korak će biti ukidanje moratorijuma na zabranu izgradnje nuklearnih elektrana i otpočinjanje procedure koja podrazumeva čitav...

Srbija: Rafinerija u Smederevu ispuniće najviše evropske standarde

Kada je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, prošle nedelje potpisala okvirni sporazum sa kompanijom „Čajna enerdži internešenel grupa” o izgradnji postrojenja za preradu nafte u Smederevu, gde bi trebalo da se proizvode derivati u skladu sa najvišim...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!