Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

Plan Rusije za bezbednost u nuklearnim elektranama

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Rusija će na samitu osam najrazvijenijih zemalja sveta (G8) krajem maja predložiti plan za poboljašanje bezbednosti u nuklearnim elektranama, izjavio je ruski predsednik Dmitrij Medvedev danas, na 25. godišnjicu katastrofe u Černobilju.

“U maju ove godine Rusija će na samitu G8 predstaviti konkretnu inicijativu za povećanje bezbednosti nuklearnih elektrana. Ona će se odnositi na povećanje odgovornosti zemalja koje koriste nuklearnu energiju”, kazao je Medvedev, navodi se u saopštenju Kremlja.

Medvedev je istakao da bi te zemlje, izmedju ostalog, trebalo da imaju obavezu da na nuklearne havarije reaguju blagovremeno i efikasno, a da Rusija smatra da su potrebne dodatne mere bezbednosti u izgradnji i održavanju nuklearki, preneo je AFP.

Ova pravila bi trebalo da se definišu u medjunarodnim zakonskim dokumentima i da budu obavezujuća za sve zemlje, rekao je ruski predsednik, ističući da bi za njihovo sprovodjenje trebalo da budu zadužene medjunarodne organizacije, uključujući Medjunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA).

Nuklearna kriza u Japanu izazvala je zabrinutost u celom svetu u pogledu održivosti nuklearne energije, a pojedine zemlje su sprovele kontrolu svojih atomskih postrojenja.

Samit G8, 37. po redu, biće održan u Dovilu na severozapadu Francuske 26. i 27. maja.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

RS: Kineske kompanije traže dodatne garancije za izgradnju HE „Buk Bijela“

Tri kineske kompanije dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ Najpovoljniji ponuđač još nije izabran Kineske banke rezervisane zbog sporova koji se vode oko ovog projekta Kineske firme koje su dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ zatražile su dodatne garancije od...

Region JIE: Cene električne energije su se kretale 65-131 evro po MWh u 47. nedelji

U 47. nedelji, cene na evropskim tržištima električne energije su porasle kao posledica viših cena gasa, rastuće potražnje i smanjene proizvodnje energije vetra. Povećanje prosečne spot cene gasa od 3,6% u odnosu na prethodnu nedelju i opšti rast potražnje...

Rumunija: Ukrajinski DTEK postavio najveće vetroturbine u zemlji

Završena jer izgradnja vetroparka instalisane snage 60 MW u Ruginoasi u rumunskom okrugu Iasi. Projekta je razvila ukrajinska kompanija DTEK, a vrednost investicije je 90 miliona evra. To je jedini veliki projekat vetra razvijen ove godine u Rumuniji. Licencu za proizvodnju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!