Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaPD „Termoelektrana Nikola...

PD „Termoelektrana Nikola Tesla“ početkom 2013. godine, Visoka pogonska spremnost svih blokova

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Privredno društvo  „Termoelektrnae Nikola Tesla“ je uspešno započelo realizaciju svojih proizvodnih planova za ovu godinu. Maksimalna raspoloživost, visoka pogonska spremnost i pouzdanost proizvodnih jedinica PD TENT glavne su karakteristike prve polovine januara. Za prvih petnaest dana u EES Srbije plasirano je 935. 536 megavat – sati električne energije, što je 95, 5% realizacija proizvodnogplana.

Ovi pokazatelji bili bi i veći ukoliko bi se računala i potisnuta energija. Direktor za proizvodnju energije PD TENT Ljubiša Mihajlović kaže da je u ovom periodu bilo dosta potiskivanja, naročito u TE  „Morava“, bloka A – 2 u TEK – u i bloka A – 4 u TENT A. ASli i pored toga, TE  „Nikola Tesla“ A beleži izuzetno dobar rad, tim pre, što je pstvarila proizvodni plan sa 102, 95 odsto. Upravo to pokazuje na njenu visoku pogonsku spremnost i pouzdanost svih šest proizvodnih jedinica. Ova najveća fabrika struje u EES Sebije je 9. Januara 2013. Godine isporučila rekordnih 37. 340 megavat – časova električne energije, čime je dnevni plan proizvodnje ostvarila sa 114, 17 odsto.

Pored uloženog napora i truda svih zaposlenih, za ovbako visok proizvodni učinak neophodno je ispunjenje i određenih preduslova. – Uz pogonsku spremnost postrojenja, zadovoljavajući kvalitet uglja i mogućnost plasmana električne energije, neizbežan je i ovako visok rezultat, naglašava Mihailović.

S obzirom na povoljne vremenske uslove, trenutna pogonska spremnost PD TENT je takva da, bez jednog bloka TE  „Morava“ i TEK – ovog A – 2 koji su potisnuti (ukupna snaga 140 MW) , dnevno može po oceni našeg sagovornika, predati EES oko 70 hiljada megavat – sati, što je oko 60 odsto srpske struje. Ovi pokazatelji upućuju, pored visoke pogonske spremnosti i pouzdanosti blokova kao i svih pratećih postrojenja TENT – a, i na kvalitetno odrađene revitalizacije i kapitalne remonte tokom prošle i prethodnih godina.
Upravo posle završenih revitalizacija i probnog rada sa neophodnim ispitivanjima koja prate takve kompleksne zahvate, primetan je izuzetno dobar rad blokova TENT A – 5 i TENT B – 1.

– Oba bloka rade vrlo stabilno sa povećanim snagama. Iako sva ispitivanja i merenja, a samim tim i optimizacije još nisu završena, možemo reći da oba bloka imaju veću efikasnost nego što se garantovalo od strane pojedinih isporučilaca opreme, navodi Milailović.
Privredno društvo  „Termoelektrane Nikoal Tesla“ ove godine, prema bilansu JP  „Elektroprivreda Srbije“, u obavezi je da elektroenergetskom sistemu Srbije isporuči 19, 195 milijardi kilovat – sati električne energije, za šta je potrebno preko 28, 8 miliona tona uglja. To je gotovo identično u odnosu na prošlogodišnji plan proizvodnje PD TENT, koji jae bio vrlo ambiciozan, s obzirom na dva najznačajnija višemesečna kapitalna remonta. Kako smo čuli od našeg sagovornika, ove godine u PD TENT su predviđeni uglavnom standardni remonti, osim kapitalnog remonta bloka B – 2 u trajanju od 120 dana. Shodno tome, realno je i očekivati da će najveća fabrika struje na Balkanu i ove godine u potpunosti ispuniti svije obaveze prema EES.

Govoreći o lanjskoj proizvodnji, koja je realizovana sa 98, 49%, Mihailović smatra da sa takvim učinkom možemo biti sasvim zadovoljni, posebno ako tome pridodamo i potisnutu energiju (hladna i topla rezerva) , sa kojom bi proizvodni plan bio realizovan preko sto odsto. Godišnje planove proizvodnje ispunili su naš najstariji ogranak TE  „Kolubara“, zatim blok TENT B – 2, blok TENT A – 6 i blok TENT A – 4.

– Iako je ostvarenje plana u 2012. Godini bilo na dohvat ruke, ovakvim proizvodnim rezultatom možemo biti potpuno zadovoljni, jer ne smemo zaboraviti da su blokovi TENT A – 5 i B – 1 bili u višemesečnim revitalizacijama (120 i 180 dana). Obimnost i složenost poslova izvedenih na oba bloka, kao i period njihovog rada sa nižim opterećenjem zbog ispitivanja, podešavanja i optimizacije rada psotrojenja, domekle se odrazilo i na realizaciju godišnjeg plana proizvodnje PD TENT, zaključuje Mihailović.

Izvor Kwh

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...

Slovenija se i dalje oslanja na ruski gas

Evropska komisija je pre nekoliko dana saopštila da se Slovenija i dalje oslanja na ruski gas koji se uvozi preko Austrije, prenosi Seebiz. „Slovenija je preduzela mere za jačanje alternativnih snabdevanja prirodnim gasom, ali se u stvarnosti i dalje oslanja...

Srbija: EPS uzima zajam od 100 miliona evra za dekarbonizaciju

Na poslovnom forumu u Trstu pod nazivom „Zelena tranzicija: nove mogućnosti za bilateralnu saradnju“ najavljeno je potpisivanje pet sporazuma između italijanske i srpske strane. Prema saznanjima italijanskih medija, jedna od glavnih razvojnih banaka u zemlji CDP odobriće Elektroprivredi Srbije...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!