Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaOtvorena laboratorija za...

Otvorena laboratorija za solarnu energetiku

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

U prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ danas je otvorena laboratorija za solarnu elektranu, koja je rezultat višegodišnjeg rada na naučno-istraživačkim projektima iz oblasti alternativnih–obnovljivih izvora energije.

Akademik Dragoljub Mirjanić, koji je koordinator ovog projekta solarne energije, rekao je da je laboratorija fotonaponska solarna elektrana koja radi na principima energije svjetlosti, te da se ispituje njena efikasnost u funkciji intenziteta sunčevog zračenja, temperature vazduha, brzine vjetra i vlažnosti vazduha.

„Na bazi naših preliminarnih teorijskih istraživanja predvidjeli smo da se može povećati efikasnost tih solarnih panela ako se premažu sa prevlakama određenih materijala koji su veličine do 10 nanometara“, rekao je Mirjanić i dodao da će te prevlake donijeti kolege iz Slovenije.

On je naveo da je Akademija nabavila uređaj pomoću kojeg može da ispituje efikasnost solarnih panela, te da je cilj da se dobiju što kvalitetniji solarni paneli koji bi dali što više energije iz sunčevog zračenja.

Električna energija dobijena iz ove solarne elektrane, preko odgovarajućeg invertora, eksperimentalno će se koristiti u lokalnoj mreži, čime će Akademija postati prva javna institucija koja će dio električne energije koristiti iz obnovljivih izvora energije, i prva naučno-istraživačka institucija sa ovakvom laboratorijom.

Laboratoriju su svečano otvorili predsjednik ANURS-a Rajko Kuzmanović i ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić, koji je rekao da je za ovaj projekat obezbijeđeno oko 60.000 KM, te istakao opredijeljenost Vlade Srpske za naučno-tehnološki razvoj.

„Radimo na tome da povećamo sredstva, koja su skromna. Kroz Strategiju naučnog i tehnološkog razvoja Srpske smo predvidjeli da do 2015. godine to bude oko 0,5 odsto od bruto društvenog proizvoda“, naveo je Komić.

Predsjednik ANURS-a Rajko Kuzmanović rekao je da je Akademija, osim za projekat solarne energije, zainteresovana i za druge projekte u vezi sa obnovljivim izvorima energije, kao što su vjetar i bioenergija.

„Već preduzimamo određene mjere sa ljudima iz Slovenije i Hrvatske da se postave vjetrenjače na području Manjače, jer postoje kontinuirana strujanja vazduha na tom području koje mogu da daju energiju“, naveo je Kuzmanović.

On je dodao da je još jednostavnije ostvariti projekat dobijanja energije iz biomase, jer postoji dosta biljnih otpadaka, te podsjetio da u Srpcu već postoji fabrika koja radi na biomasi i koja proizvodi goriva za automobile.

Osim Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske, projekat solarne energije je podržao i UNESKO.

Izvor Capital

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Econergy pustio u rad solarni park od 92 MW

Econergy, nezavisni proizvođač energije sa sedištem u Izraelu, pustio je u komercijalni rad solarni fotonaponski projektu snage 92 MW u mestu Parau u Rumuniji. Projekat je u suvlasništvu kompanije Econergy i francuskog investicionog fonda za obnovljive izvore energije RGreen. Econergy je...

Rumunija: Premier Energy preuzeo CEZ Vanzare

Premier Energy, jedan od najvećih snabdevača i distributera prirodnog gasa u Rumuniji, kompletirao je preuzimanje kompanije za snabdevanje električnom energijom CEZ Vanzare od fonda Macquarie Asset Management. Nakon ove transakcije broj kupaca kompanije Premier Energy dostigao 2,4 miliona. Lokalni portal profit.ro...

Hrvatska: Pokrenuta proizvodnja u Rafineriji nafte Rijeka nakon investicije od 100 miliona evra

Po završetku redovnog remonta i realizaciji osam projekata usmerenih uglavnom na povećanje energetske efikasnosti, započeto je postepeno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka. Sprovođenjem ovog investicijonog ciklusa, vrednog više od 100 miliona evra,  rafinerija korak bliže transformaciji u modernu evropsku...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!