Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaMihajlovićeva najavila restruktuiranje...

Mihajlovićeva najavila restruktuiranje Srbijagasa

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministarstvo energetike priprema plan restruktuiranja Srbijagasa koji će se odvijati u nekoliko faza, a Agroživ i druga preuzeća u okviru Srbijagasa, neće više biti u vlasništvu tog javnog preduzeća (JP), izjavila je večeras u Beogradu ministarka Zorana Mihajlović.
Ministarka energetike Mihajlović je istakla da za Srbijagas nije dobro da firme koje se ne bave osnovnom delatnošću, proizivodnjom i distribucijom gasa, opterećuju poslovanje JP.

“Strbijagas” delom ima gubitke i zbog tih ćerki firmi koje je javno preduzeće preuzelo zbog neizmirenih dugovanja za gas, rekla je ministarka odgovarajući na pitanje slovenačkih privrednika na sastanku Slovenačkog poslovnog kluba.

Mihajloviheva je poručila privrednicima iz Slovenije i iz drugih zemalja da Ministarstvo energetike priprema izmenu pravilnika o ulaganju u oblasti energetike, kojim će biti smanjin broj dozvola koje investitori moraju da pribave da bi ulagali u Srbiji.

Taj pravlilnik biće završen do kraja ove godine, najavila je ministarka, kao i nova lista podsticajnih, “fid-in” tarifa za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Mihajlovićeva je rekla da je resorno ministarstvo završilo nacionalni plan za investiranje u oblasti energetike i zaštite životne sredine, koji će u narednih mesec dana biti predstavljen stručnoj javnosti.

Ministarka je poručila investitorima da u energetici Srbije mogu da ulažu u tri oblasti – u velike energetske objekte, u komunalnu energetiku i u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

Srbija planira da gradi reverzibilnu hidroelektranu Bistrica i Đerdap 3, za koje traži strateškog partnera, kazala je Mihajlovića i podsetila da je sa nemačkom kompanijom RWE nedavno potpisala memorandum o razumeavnju, za izgradnju Termoelektrane “Nikola Tesla” 3 u Obrenovcu.

U planu je i modernizacija toplana u Srbiji, kako bi one postale kogenerativna postrojenja za proizvodnju toplotne i električne energije, a cilj je da što više, kao ulazno gorivo, koriste biomasu i geotermalnu energiju.

Veliki prostor za ulaganje je i u oblasti povećanja energteske efikasnosti u domaćinstvima i industriji, jer Srbija troši pet puta više energije po jedinici ukupnog domaćeg proizvoda (BDP) nego zemlje u okruženju, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarkaa je istakla da je izvesna izgradnja velike solarne elektrane na jugu Srbije, uz koju će biti podignute tri fabrike i dodala da će taj projekat biti predstavljan do aprila 2013.

Mihajlović je najavila i da će se do kraja ove godine u Skupštinskoj proceduri naći zakon o racionalnoj upotrebi električne energije, u okviru kojeg je planirano osnivanje fonda za energetsku efikasnost, ali za to moraju da budu jasno definisana pravila i izvori finansiranja.

U oblasti zaštite životne sredine, u planu je izgradnja recirklažnih centara i dvorišta i izgradnja regionalnih deponija, u šta investitori takođe treba da ulažu, najavila je Mihajlovićeva.

Izvor SEEbiz

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Dobit Srbijagasa u prošloj godini 110 milliona evra

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da će gas za industrijske potrošače od 1. maja pojeftiniti za oko 15 odsto, dok cena za domaćinstva ostaje ista, jer kako naglašava ni ova trenutna cena nije realna. "Stvorili su se uslovi...

Srbija:  Spajanje sa evropskim tržištem struje omogućava referentnu cenu i integraciju OIE

Zemlje Adria regiona koje nisu deo Evropske unije (EU) još pre ulaska u blok će se integrisati u zajedničko evropsko tržište električne energije. Srbija će se do 2026. spojiti sa Mađarskom, ali još postoje otvorena pitanja koja postavlja EU. Dejan...

Srbija: Ziđin planira da rudnik u Boru postane najveći moderni rudnik bakra u Evropi

Predsednik borda direktora Ziđin Majning Grupe Čen Đinhe izjavio je danas da je 90 odsto nasleđenih ekoloških problema u rudnicima u Boru i Majdanpeku rešeno, kao i da je njihov cilj da borski rudarski basen u narednih pet godina...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!