Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaOtvaranje novog kopa...

Otvaranje novog kopa u „Kolubari“

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Eksploatacija ležišta koje se prostire na blizu 6.000 hektara na teritoriji opštine Ub, a čije su rezerve oko 350 miliona tona lignita, trebalo bi da počne u drugoj polovini naredne godine. Otvaranje novog kopa u Rudarskom basenu „Kolubara“ neophodno je zbog stabilnog snabdevanja sadašnjih i budućih termokapaciteta u Srbiji

Prema najavama iz „Elektroprivrede Srbije“, prve tone uglja na Površinskom kopu “Radljevo” Rudarskog basena “Kolubara”, trebalo bi da budu proizvedene krajem 2015, a otvaranje novog kopa, kao i eksploatacija prvih kubika otkrivke očekuju se u drugoj polovini iduće godine. „Radljevo“, čije rezerve, kako je procenjeno, iznose oko 350 miliona tona lignita solidnog kvaliteta, biće otvoren kao zamenski kapacitet za kopove čiji eksploatacioni vek je pri kraju. Time će biti obezbeđen kontinuitet u proizvodnji na četiri kolubarska površinska kopa, na kojima godišnje bude iskopano oko 30 miliona tona uglja od kojih se proizvodi oko 52 odsto ukupne električne energije u Srbiji.

Povodom intenziviranja aktivnosti vezanih za otvaranje novog ugljenokopa, u julu je, u direkciji RB „Kolubara“ u Lazarevcu održan radni sastanak kome su prisustvovali direktor RB „Kolubara” Milorad Grčić, predsedavajući Skupštine RB „Kolubara” Dragoljub Laković i predsednik opštine Ub Darko Glišić.

Na konferenciji za štampu održanoj nakon sastanka istaknuto je da je „Radljevo“ koncipiran kao savremeni evropski kop sa kompleksnom automatizacijom, visokim tehničkim standardima i informaciono-nadzornim upravljačkim sistemom, i kao takav, treba da osigura dugoročno snabdevanje termokapaciteta kolubarskim lignitom. Konsultacije koje su održane treće su u nizu okupljanja u kratkom vremenskom periodu upriličenih sa ciljem da bude precizirana strategija i ubrzana realizacija ovog kapitalnog posla.

Direktor RB “Kolubara” Milorad Grčić podsetio je da je otvaranje “Radljeva” ideja stara više od tri decenije, ali da, sve do sada, iz objektivnih i subjektivnih razloga, nije zaživela i dodao:
– Otvaranje „Radljeva” jedan je od najvažnijih državnih projekata, značajan ne samo za razvoj srpske elektroprivrede, već i čitavog regiona. Smatramo da je realno, ako nastavimo da radimo dosadašnjim tempom, da očekujemo da ćemo u drugoj polovini 2014. godine zvanično otpočeti proizvodnju na novom kopu. Nema sumnje da ćemo, ulaganjem zajedničkih napora, uspeti da ispoštujemo planiranu dinamiku aktivnosti, koja je više nego ambiciozna. Rudari znaju šta znači otvoriti kop – to je početak novog života u privrednom, elektroprivrednom i socijalnom smislu – rekao je Direktor Grcic.

Ovom prilikom najavljeni su i konkretni koraci koji su dogovoreni, a biće sprovedeni u narednom periodu. Tako bi uskoro trebalo da bude “zatvorena” kadrovska šema, što znači da će do tada biti imenovani stručnjaci zaduženi za realizaciju posla, angažovani u dva tela – Savet i Investiciona grupa. Takođe je predviđeno da tokom septembra budu otvorene službene prostorije u opštini Ub, na čijoj teritoriji se novi kop.

Otvaranje novog kopa je prioritet “Elektroprivrede Srbije”, jer će rešiti problem snabdevanja ugljem postojećih termokapaciteta, ali i obezbediti sirovinsku bazu za eventualnu izgradnju budućih. Govoreći o strateškom značaju posla, pomoćnik direktora Direkcije EPS-a za proizvodnju energije i predsedavajući Skupštine RB “Kolubara” Dragoljub Laković je ocenio:
-Svi koji mi koji smo uključeni u posao, EPS, “Kolubara” i nadležni u opštini Ub, ulažemo maksimalne napore da projekat ugleda svetlost dana. Iako je u pitanju zamenski kapacitet, “Radljevo”, kao što smo u smernicama za izradu glavnog rudarskog projekta i naveli, ne sme biti iznuđen, već nov, savremeni kop koji će biti ponos srpske elektroprivrede.

Područje budućeg kopa “Radljevo” zauzima površinu od blizu 6.000 hektara, pretežno poljoprivrednog zemljišta. Očekuje se da dubina kopa bude između 50 i 100 metara. Procenjene eksploatacione rezerve iznose oko 350 miliona tona uglja. Planirano je da se eksploatacija lignita, koji je, prema procenama, solidnog kvaliteta, vrši u tri faze. U prvoj, za koju je obezbeđena sva neophodna oprema, godišnja proizvodnja iznosila bi od 3,5 do 5 miliona tona uglja godišnje, otprilike koliko trenutno nedostaje srpskim termoelektranama. U drugoj fazi, kapacitet bi bio povećan za još oko pet miliona tona, dok bi u trećoj kop dostigao maksimalno povećanje kapaciteta, u zavisnosti od potreba, tačnije od izgradnje novih termokapaciteta. Procene govore da bi maksimalna godišnja proizvodnja “Radljeva” mogla da bude oko 13 miliona tona lignita i ona bi mogla da traje do 2040. godine.

Za potrebe otvaranja novog kopa biće iseljena cela naselja Radljevo i Šarbane, kao i delovi naselja Kalenić, Brgule, Stublenica i Paljuvi.

Planirano je da bude iseljeno oko 900 domaćinstava, javni, komunalni i privredni objekti. Za početak otvaranja kopa prioritetni su izmeštanje trafo-stanice Kalenić i linije dalekovoda na zapadnoj granici “Tamnava-Zapadnog polja”, kao i formiranje novog izvorišta sirove vode za vodovod .

Stručnjaci su utvrdili da je u novom ležištu izuzetno povoljan koeficijent otkrivke (3:1), kao i parametri koji govore o ekonomskoj isplativosti eksploatacije na ovom prostoru.

Otvaranje kopa velika je razvojna šansa za stanovnike opštine Ub, o čemu je govorio i njen predsednik Darko Glišić:
-Želim da se zahvalim nadležnima iz “Elektroprivrede Srbije” i Rudarskog basena „Kolubara“ na naporima koje su uložili da ovaj kapitalni posao bude konačno pokrenut. Na nama je da budemo maksimalno spremni i da pomognemo u obezbeđivanju svih neophodnih uslova za njegovu realizaciju.

Dogovoreno je da naredni sastanak najodgovornijih i planiranje daljih aktivnosti vezanih za otvaranje novog kopa „Radljevo“, buduće rudarske uzdanice „Kolubare“ i „Elektroprivrede Srbije“, bude održan u septembru, kada će biti precizirani dalji koraci u realizaciji ovog ambicioznog projekta.

Izvor RB Kolubara

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!