Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

Od 1. aprila nove cene i popusti za struju

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Struja će u Srbiji poskupiti od 1. aprila u proseku za 15,1 odsto, a za domaćinstva 13,5 odsto, saopštila je Elektroprivreda Srbije (EPS), koja će od 1. aprila odobravati i popust od 11,89 odsto za mesečnu potrošnju do 350 kilovat-časova.

Primenom novog popusta od 11,89 odsto gotovo milion i po domaćinstava ili skoro polovina svih domaćinstava u Srbiji, koja mesečno troše do 350 kilovat-časova, neće imati povećane račune za struju, navodi se u saopštenju EPS-a.

EPS će uz taj popust za racionalnu potrošnju struje, odobravati i popust od pet odsto na ime redovnog plaćanja računa za struju, pa će tako ukupan popust za kupce koji racionalno troše i redovno plaćaju račune za struju iznositi oko 16,89 odsto.

Popusti će biti još veći za socijalno ugrožene kategorije kupaca, kojima će računi praktično biti umanjeni od 40 do 45 odsto, jer oni uz navedena dva imaju pravo i na popust od 35 odsto na ime svog socijalnog statusa, navodi se u saopštenju EPS-a.

S obzirom da je prosečna mesečna potrošnja domaćinstva u Srbiji ispod 400 kilovat -časova, očekuje se da će novi popust podstaći i racionalnu potrošnju struje i da će još veći broj domaćinstava imati umanjene račune.

Uslovi koje potrošač treba da ispuni da bi iskoristio sve navedene popuste su da ima mesečnu potrošnju do 350 kilovat-časova, da nema dugovanja za struju i da obaveze izmiruje do roka za plaćanje koji je naznačen na računu.

Za ostvarivanje ovih popusta kupac ne treba da dolazi u distribuciju, jer će se popusti automatski obračunavati na osnovu podataka o izmirivanju obaveza, potrošnji i socijalnom statusu, prema evidenciji centara za socijalni rad.

Da bi kupac koji troši do 350 kilovat -časova već u aprilu mogao da koristi popust od 11,89 odsto, potrebno je da dug za struju iskazan na martovskom računu, koji mu stiže u aprilu, u potpunosti izmiri do datuma koji je na računu označen kao rok dospeća.

Tako će steći pravo da mu već aprilski račun, koji stiže u maju, bude umanjen za više od 16 odsto.

Novouvedeni popust od 11,89 odsto će važiti dok nadležni državni organi ne urade Nacionalni program za zaštitu ugroženih potrošača. Taj program će biti u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača i sa Direktivama EU o rješavanju pitanja tzv. energetskog siromaštva.

Svi popusti koje odobrava EPS dostižu četiri milijarde dinara ili oko 40 miliona evra godišnje, što je vrednost jednomesečne potrošnje za trećinu Srbije, odnosno vrednost struje koju u jednom mjesecu za 800.000 kupaca isporuči “ElektroSrbija” Kraljevo.

Novom cenom struje nadoknađen je gubitak vrednosti kilovat-sata zbog inflacije u poslednjih godinu dana, navodi se u saopštenju i dodaje da je od posljednje korekcije cijene struje 1. marta 2010. do 1. aprila 2011. inflacija iznosila oko 12 odsto.

Izvor emg.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

Srbija: Korišćenje pepela i gipsa štedi novac

Za razliku od sveta, korišćenje pepela, šljake i gipsa - najzastupljenijih sekundarnih materijala u Srbiji je nedovoljno. Ovaj problem mogao bi se rešiti uspostavljanjem operatera, koji bi centralizovano upravljao plasmanom pepela, rečeno je na Međunarodnoj stručnoj konferenciji „Pepeo, šljaka,...

BiH mora trajno da zaštiti Gornju Neretvu

Konkretni koraci ka suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesionih ugovora za planirani projekat HES “Gornja Neretva”, HE “Glavatičevo” i HE “Bjelimići”, kao ni adekvatnoj zaštiti kompletnog sliva gornje Neretve nisu poduzeti i neophodno je da BiH ubrza procese...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!