Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeRusija: Prelazak na...

Rusija: Prelazak na letnje vreme štedi energiju

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Prelazak Rusije na “letnje” vreme pozitivno će se odraziti na rad elektroenergetskog sistema u zemlji, izjavio je predsednik uprave kompanije “Sistemski operator – centralna dispečerska uprava Jedinstvanog energetskog sistema Rusije”, Boris Ajujev.

Rusija je, po njegovim rečima, u 2009-2010. pri prelasku na letnje računanje vremena uštedela do tri milijarde kilovat-sati struje i 3.500 megavata kapaciteta, a isti rezultati se očekuju i u 2011, prenela je agencija Prajm-Tas.

Prelazak na letnje vreme će omogućiti da se smanji potrošnja uglja u termoelektranama, koje najviše zagađuju čovekovu okolinu, za približno 1,3 miliona tona , što će doprineti da se emisije štetnih gasova u atmosferu smanje za 70.000 tona , ukazao je Ajujev.

Ukupne ruske emisije tih gasova iz termoelektrana na ugalj na 1.000 megavata instalisane snage iznose 165.000 tona godišnje.

“Sve to govori da će prelazak na letnje računanje vremena imati očigledno pozitivan uticaj na ruski energo-sistem. Letnje vreme će omogućiti da se ciklus sunčeve svetlosti poklopi s periodom glavne ljudske aktivnosti “, naglasio je Ajujev.

Rusija je u noći 27. marta poslednji put pomerila kazaljke na časovniku sat unapred. Od sada će za stalno ostati u tom “letnjem” vremenu i neće prelaziti na zimsko računanje vremena.

Letnje računanje vremena je u Rusiji po prvi put uvela Privremena vlada 1. jula 1917. godine, a pomeranje kazaljki na satu ukinuo je dekretom predsednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev 8. februara ove godine.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!