Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeObjavljena rang-lista nuklearki...

Objavljena rang-lista nuklearki u svetu prema stepenu sigurnosti

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Svetska asocijacija nuklearnih operatora (WANO), formirana radi unapređenja sigurnosti njihovog rada, objavila je rang-listu nuklearki u svetu prema stepenu sigurnosti, uz zaključak da su starije centrale u velikom broju slučajeva sigurnije od novijih.

Zbog tako neobične tvrdnje, verovatno je da će ta rang-lista izazvati dosta iznenađenja i diskusija, preneo je portal SEEbiz pisanje Slobodne Dalmacije.

Na čelu rang-liste su američke, švajcarske i južnokorejske nuklearke, dok se pri dnu nalaze nuklearke u Francuskoj,.

Na prvom mestu po sigurnosti je drugi blok američke nuklarke Biver veli, a na poslednjem je treći blok ruske nuklearke u Novoronježu.

Nuklearka u Krškom, izgrađena 1981. godine za potrebe Slovenije i Hrvatske po američkoj tehnologiji je na veoma visokom, 10. mestu, i dobila je najveću moguću ocenu – 100 bodova.

S druge strane, u regionu je i nuklearka Paks u Mađarskoj, koja je po sigurnosnim merilima WANO-a među poslednjima i zauzela je 253. mesto rang-liste od 264 analiziranih nuklearki.

Visoko je ocenjena i sigurnost prvog bloka američke nuklearke Tri milje (Thre miles) čiji je drugi blok 1979. imao tešku havariju, najtežu u istoriji nuklearne energetike nakon ukrajinskog Černobila.

Evropska unija je ovih dana donela program prema kome bi do kraja ove godine trebale sprovesti probe opterećenja i sigurnosti svih nuklearki u Uniji.

Te probe su, naravno, u nadležnosti nacionalnih regulatora, ali će se kriterijumi utvrditi u Briselu. Obuhvataće probe po parametrima seizmičke izdržljivosti, mogućnosti poplave, stanju i karakteristikama sistema hlađenja i rezervnih sistema, starosti, tipu reaktora, sigurnosti prema eventualnom terorističkom napadu.

Izvor seebiz.eu

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EPS preuzima gradnju 10 HE na Ibru

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema hidroelektrana na Ibru. Ovim dokumentom, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u saradnji sa Institutom za vodoprivredu Jaroslav Černi,...

Crna Gora: Veliko interesovanje za solarne projekte

Postojanje EPCG Solar gradnje opravdano je ogromnom potražnjom i mogućnošću zarade za EPCG grupu, ali i uštede za građane, ocijenila je direktorka kompanije, Valerija Saveljić i dodala da je sve veće interesovanje za projekte obnovljivih izvora. Kako ja navela,...

Crna Gora: Struja od januara skuplja za 5,6%

Od januara 2024. godine struja će u Crnoj Gori poskupeti za 5,63%, najavio je Igor Telebak, direktor Regulatorne agencije za energetiku i vodu (REGAGEN). Operator elektrodistributivnog sistema CEDIS podneo je zahtev regulatornoj agenciji za podizanje cena električne energije za naredni regulatorni period. Telebak je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!