Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeNuklearna katastrofa u...

Nuklearna katastrofa u Japanu glavna tema konferencije u Beču

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U bečkom sedištu Ujedinjenih nacija juče je završena peta pregledna konferencija sporazuma o nuklearnoj bezbednosti, koja je bila potpuno u znaku nuklearne katastrofe u Japanu. U završnom dokumentu zemlje članice su još jednom iskazale solidarnost i saučešće sa stanovništvom Japana.

Predsedavajući skupa Li Ganjie, na konferenciji za novinare, rekao je da treba povući pouke iz katastrofe u Japanu.  Prema njegovim rečima, u avgustu iduće godine biće organizovana posebna konferencija na kojoj će biti analizirati svi aspekti nuklearne katastrofe u Fukušimi.

Zbog situacije u Japanu posle zemljotresa i cunamija, na bečkom skupu, ovaj put, u žiži interesovanja bila je pre svega bezbednost nuklearnih elektrana od opasnosti spolja.

Međutim, kakao je objašnjeno, delegatima je još uvek nedostajao niz podataka kako bi izvukli zaključke. Tako nije bilo moguće, na primer, razmotriti unutrašnjost havarisanih blokova, i one koji ne funkcionišu, rekao je potpredsednik skupa Bil Borhart.

U završnom dokumentu zemlje potpisnice su se još jednom obavezale na više bezbednosti u nuklearnim elektranama i bolju međunarodnu saradnju.

Jedan korak u tom pravcu biće konferencija na nivou ministara, od 20. do 24. juna u Beču, na koju su pozvane sve 72 države potpisnice. Na tom skupu, kako je najavljeno, treba da bude razgovarano šta se može učiniti na poboljšanju bezbednostu nuklearnih postrojenja, kako ne bi došlo do katastrofa poput Fukušime.

Inače, Konvencija o nuklearnoj bezbednosti, koja je usvojena nakon katastrofe u Ccernobilju 1986, stupila je na snagu 24. oktobra 1996. Sve države sveta koje poseduju nuklearne elektrane potpisale su ovaj međunarodni dokument, a pregledne konferencije se održavaju svake tri godine.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!