Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeNuklearna centrala Fukušima...

Nuklearna centrala Fukušima 1 se više neće koristiti

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Japanska nuklearna centrala Fukušima 1 neće se više koristiti posle niza kvarova njenih reaktora nakon zemljotresa i cunamija, saopštila je danas japanska vlada.

“S obzirom na situaciju u centrali, očigledno je da centrala Fukušima 1 nije u stanju da radi”, izjavio je portparol vlade Jukio Edano.

Edano je dodao da odluku nije donela samo vlada, već i Tokio elektrik pouer (Tepco), udruženje koje nagdleda rad centrale.

Fukušima 1, izgrađena 70-ih godina, nalazi se oko 250 kilometara severoistočno od Tokija. Ima šest reaktora, koji su znatno oštećeni posle razornog zemljotresa 11. marta u Japanu i posle cunamija.

Eskplozije, požari i upotreba morske vode da se ohlade reaktori, uticali su takođe da na veliko oštećenje četiri od šest reaktora.

Japanci su sve zabrinutiji zbog mogućeg radioaktivnog zagađenja i strahuju od mogućih radioaktivnih kiša.

Prema najnovijem bilansu u zemljotresu jačine 9,0 stepeni po Rihteru i cunamiju koji su 11. marta pogodili severoistok Japana ima 20.000 mrtvih i nestalih, a policija je danas potvrdila smrt 8.133 ljudi.

Juče su kamioni cisterne opremlje vodenim topovima polili oko 2.000 tona vode na reaktor tri. Ista operacija sprovedena je danas na reaktoru četiri danas. Osoblje se drži udaljeno od reaktora da ne bi bilo izloženo visokim nivoima radijacije.

Prema rečima jednog zvaničnika japanske Agencija za nuklearnu bezbednost, pritisak raste unutar kontejnera reaktora tri i vjerovatno bi trebalo otvoriti ventile da bi se oslobodio pritisak, što bi značilo da bi radioaktivne substance bile ispuštene u vazduh.

Izvan evakuisane zone od 20 kilometara oko centrale, nivo radijacije viši od normale detektovan je u mleku i u spanaću, dok su u oblasti Tokija i u prefekturi Ibaraki, dalje na severu, primjećeni tragovi radioaktivnih elemenata u vodi iz česme.

Ministarstvo nauke Japana saopštilo je da su doze radioaktivnog joda i cezijuma 137 detektovane u vodi daleko ispod dozvoljenih granica, i vlada je pozvala stanovništvo da bude smireno.

Izvor Capital.ba

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!