Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeGasprom povećao udeo...

Gasprom povećao udeo na 56 odsto NIS-a

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Ruska kompanija “Gaspromnjeft” saopštila je da će za kupljene akcije Naftne industrije Srbije (NIS) platiti 40,3 miliona evra, čime će povećati svoj udeo u ovoj srpskoj kompaniji sa 51 na 56,15 odsto.

Za otkup je bilo ponuđeno 8,4 miliona akcija NIS-a, što predstavlja 5,15 odsto osnovnog kapitala kompanije.

“Gaspromnjef” je želeo da otkupi maksimalno 19,12 odsto, ili 31,18 miliona akcija NIS-a sa pravom glasa.

Cena akcije određena je u skladu sa srpskim zakonima, a ponuda malim akcionarima jedna je od obaveza “Gaspromnjefta” koju predviđa kupoprodajni ugovor o preuzimanju 51 odsto akcija NIS-a.

Prvi zamenik predsednika Izvršnog odbora “Gaspromnjefta” i predsednik Upravnog odbora NIS-a Vadim Jakovljev rekao je da broj akcija ponuđenih za otkup govori o tome da mali akcionari NIS-a veruju u potencijal razvoja kompanije i u perspektive rasta njene vrednosti.

“Tokom rada u NIS-u, uspeli smo da učinimo da kompanija posluje sa dobitkom, da započnemo veliku modernizaciju, da za više od jedne trećine povećamo proizvodnju. U perspektivi NIS treba značajno da poveća obim delatnosti i postane vodeći igrač na balkanskom tržištu”, istakao je Jakovljev.

Ponuda “Gaspromnjefta” o preuzimanju akcija NIS-a zatvorena je 16. marta.

Ponuda za otkup deonica NIS-a otvorena je 31. januara i trajala je 45 dana, a zagarantovana otkupna cena bila je 4,8 evra po akciji, odnosno najmanje 506,48 dinara.

“Gaspromnjeft” je postao vlasnik 51 odsto NIS-a 2009. godine, nakon kupovine akcija od Srbije, koja je tada bila jedini akcionar kompanije.

Za kontrolni paket “Gaspromnjeft” platio je 400 miliona evra.

Ugovor sa Vladom takođe predviđa obavezu “Gaspromnjefta” da u modernizaciju NIS-a investira najmanje 500 miliona evra do 2012. Godine.

Izvor Srna.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!