Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

Novi koraci u stvaranju jedinstvenog energetskog tržišta u EU

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U Ljubljani je 3. marta otvoreno sedište Agencije za saradnju energetskih regulatornih tela (ACER) Evropske unije, prve agencije EU čije je sedište u Sloveniji. Otvaranje ACER-a je još jedan korak u stvaranju jedinstvenog energetskog tržišta u Evropi. Istovremeno, 3. marta su na snagu stupili novi energetski propisi EU koje je Rusija kritikovala zbog razdvajanja proizvodnje i distribucije energenata.

Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger (Gunther Oettinger) rekao je 3. marta na otvaranju sedišta ACER-a u Ljubljani da je reč o istorijskoj etapi u stvaranju jedinstvenog energetskog tržišta u Evropi.

“ACER je ključni element u novoj arhitekturi unutrašnjeg energetskog tržista Evrope”, rekao je Etinger i dodao da je to početak novog perioda za prekograničnu saradnju energetskih regulatornih tela, jer će dobiti još jači i efikasniji okvir.

Glavni zadatak nove agencije je podsticanje saradnje nacionalnih regulatornih tela i dopunjavanje njihovih zadataka na evropskom nivou.

Etinger je podsetio da su 3. marta stupili na snagu novi energetski popisi EU, nazvani “treći energetski paket”, koji su usvojeni 2009. godine. Ocenio je da će ti propisi odgovoriti na potrebe građana i ekonomije za stvaranje “konkurentnijeg, trajnijeg i sigurnijeg tržišta snabdevanja energentima”.

Direktor ACER-a Alberto Potočnig (Pototschnig) je na otvaranju agencije izrazio uverenje u njeno uspešno delovanje u Sloveniji i dodao da novi propisi EU o energetici predstavljaju temelj delovanja Agencije i važan korak napred.

Komesar Etinger je pozvao sve članice EU da svoje zakone što pre prilagode novim evropskim pravilima što će Slovenija uraditi do kraja leta.

Treći energetski paket treba da pomogne u stvaranju jedinstvenog energetskog tržišta u Evropi, a između ostalog predviđa razdvajanje kontrole nad proizvodnjom i distribucijom gasa i struje.

Na sastanku sa predstavnicima Evropske komisije 24. februara u Briselu, ruski premijer Vladimir Putin je  stavio do znanja da se Rusija protivi uvođenju ograničenja energetskim kompanijama po pitanju posedovanja gasovoda u Evropi i promeni sistema plaćanja gasa.

Upitan o kritikama Rusije zbog razdvajanja proizvodnje i dristribucije energenata, Etinger je rekao da “ruski partneri moraju prihvatiti evropske propise”. “Rusi su naši najvažniji partneri u sektoru energetike i u našem je interesu da sa Rusijom postignemo jasniji dogovor o osnovama propisa za evropsko unutrašnje tržište”, rekao je evropski komesar, prenela je agencija STA.

ACER je prva agencija čije je sedište otvoreno u Sloveniji, bivšoj jugoslovenskoj republici koja je pristupila Uniji 2004. godine.

Agencija će koordinisati rad nacionalnih regulatornih tela, donositi u određenim slučajevima obavezujuće odluke o prekograničnoj infrastrukturi i savetovati Evropsku komisiju o pitanjima u vezi sa energetskim tržištem.

ACER treba da pomogne u otklanjanju tehničkih prepreka u prekograničnoj energetskoj razmeni, a pomagaće i u rešavanju sukoba među nacionalnim regulatornim telima.

Uoči otvaranja ACER-a, Etinger je rekao da se evropsko energetsko tržište mora uspostaviti do 2014. godine, a Pototčnig je rekao da će ACER osigurati da planovi za razvoj osnaže integraciju energetskih tržišta, uključujući i ona koja su sada izolovana i loše povezana, saopštila je 2. marta Evropska komisija.

ACER će biti nadležan za pripremu smernica za gasovode i električne mreže, a na osnovu tih smernica operateri će utvrditi konkretne propise. Agencija će proveravati da li su ti propisi u skladu sa smernicama i primenu desetogodišnjih planova za razvoj mreže EU, kao i nacionalnih planova za razvoj.

Odlučivaće u sporovima, ako nacionalna regulatorna tela ne mogu da se dogovore ili zatraže od ACER-a da se uključi. ACER će pratiti funkcionisanje unutrašnjeg tržišta, uljučujući cene, pristup obnovljivim energijama i poštovanje prava potroča.

Agencija će svake godine objavljivati izveštaj i može predložiti Evropskoj komisiji ili Evropskom parlamentu mere kako bi se otklonile prepreke u cilju stvaranja unutrašnjeg tržišta.

Izvor: euroactiv.rs

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EPS preuzima gradnju 10 HE na Ibru

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema hidroelektrana na Ibru. Ovim dokumentom, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u saradnji sa Institutom za vodoprivredu Jaroslav Černi,...

Crna Gora: Veliko interesovanje za solarne projekte

Postojanje EPCG Solar gradnje opravdano je ogromnom potražnjom i mogućnošću zarade za EPCG grupu, ali i uštede za građane, ocijenila je direktorka kompanije, Valerija Saveljić i dodala da je sve veće interesovanje za projekte obnovljivih izvora. Kako ja navela,...

Crna Gora: Struja od januara skuplja za 5,6%

Od januara 2024. godine struja će u Crnoj Gori poskupeti za 5,63%, najavio je Igor Telebak, direktor Regulatorne agencije za energetiku i vodu (REGAGEN). Operator elektrodistributivnog sistema CEDIS podneo je zahtev regulatornoj agenciji za podizanje cena električne energije za naredni regulatorni period. Telebak je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!