Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRudarstvoNorveška najavila strategiju...

Norveška najavila strategiju za kritične minerale

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U poslednjih nekoliko meseci iz Norveške su stizale brojne vesti. Nakon što je vlada objavila da podržava vađenje minerala iz morskog dna, pažnja je sada preusmerena  na kopnene minerale a cilj je brža realizaciju norveških mineralnih projekata.

U Norveškoj postoji obilje kritičnih elemenata, posebno elemenata retkih zemalja, koji su neophodni za tranziciju zelene energije. Znajući to, zemlja sada namerava da maksimizira svoje resurse ulaganjem u kritične minerale koje je identifikovala EU.

Ministar trgovine i industrije Jan Kristijan Vestre predstavio je 21. juna 2023. vladinu strategiju minerala vezano sa aktivnostima na kopnu. Strategija ima za cilj da uspostavi norvešku mineralnu industriju kao jednu od najodrživijih u svetu, sa kritičnim i strateškim metalima i mineralima u jezgru. Strategija takođe naglašava ubrzanje norveških rudarskih i mineralnih projekata.

Štaviše, Vlada je naglasila potrebu za poboljšanom koordinacijom između različitih vladinih agencija kako bi se podržali projekti za bržu proizvodnju, uključujući Direkciju za rudarstvo ,kao primarno odgovorno, i koordinaciono telo za ključne projekte minerala.

Kompanije koje već posluju u Norveškoj, kao što je Kuniko ,pozdravile su najavu norveške vlade.

„Pozdravljamo brzu inicijativu norveške vlade za projekte kritičnih minerala, koja je u skladu sa Kunikovom posvećenošću održivosti i odgovornim istraživanjima i rudarskim praksama“, rekao je izvršni direktor Kunika, Antoni Bekmand.

„Ovaj strateški potez poboljšava sigurnost evropskih lanaca snabdevanja i pozicionira Norvešku kao ključnog igrača u zelenoj tranziciji. Kao vodeća kompanija za istraživanje minerala u Norveškoj, uzbuđeni smo zbog mogućnosti koje ova inicijativa donosi i potencijala za brži razvoj naših projekata bakra, nikla i kobalta.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

EU dogovorila smanjenje industrijskih emisija

Zemlje članice EU i Evropski parlament saopštile su 29. novembra da su postigle preliminarni dogovor o suzbijanju emisija gasova iz industrijskih postrojenja, uključujući one iz intenzivnih farmi živine i svinja i iz rudnika. Sporazum, koji je postignut kasno 28. novembra,...

Vetroturbine povećavaju potražnju za retkim zemljama

Globalni instalirani kapacitet energije vetra uvećao se gotovo četiri puta tokom protekle decenije, podstaknut padom troškova i političkom  podrškom za više od 130 zemalja. Energiji vetra se predviđa za snažan rast u naredne dve decenije. Industrija vetra na moru sazreva...

Tehnologije čiste energije zahtevaju brojne minerale i metale

Tehnologije čiste energije – od vetroturbina i solarnih panela, do električnih vozila i skladištenja baterija – zahtevaju širok spektar minerala i metala. Vrsta i obim potreba za mineralima uveliko variraju u spektru tehnologija čiste energije, pa čak i unutar...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!