Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRudarstvoBarikov rudnik zlata...

Barikov rudnik zlata Kibali pokreće novi desetogodišnji plan

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Barrick Gold pojačava svoj projekat rudnika Kibali novim desetogodišnjim planom za povećanje proizvodnje u najvećem afričkom rudniku zlata u DRC-u.

Barrick Gold, kanadska rudarska kompanija koja proizvodi zlato i bakar na šesnaest lokacija u trinaest zemalja, objavila je da sprovodi desetogodišnji plan u svom rudniku Kibali u Demokratskoj Republici Kongo.

Kao najveći afrički rudnik zlata Kibali je u poslednjih deset godina širio poslovanje i očekuje se da će zadržati taj status u narednoj deceniji. Rudnici prvog reda mogu proizvesti 500.000 oz. zlata najmanje još deset godina po ceni ispod industrijskog proseka.

U svom saopštenju za javnost, Barrick je izvestio da je Kibali povećao proizvodnju u proteklom tromesečju kao deo svog planiranog povećanja kako bi ispunio svoje godišnje ciljeve. U međuvremenu se očekuje da će uspešno istraživanje obnoviti rezerve iscrpljene rudarenjem.

Rudnik većinu svoje energije crpi iz svoje tri hidroelektrane na reci Kibali. Očekuje se da će planirana solarna farma od 16 MV, dizajnirana da podrži hidroenergiju tokom sušne sezone u Demokratskoj Republici Kongo , povećati doprinos obnovljive energije energetskoj mreži rudnika sa 79% na 88%, pri čemu Kibali radi u potpunosti na obnovljive izvore energije tokom sezone kiša .

Biodiverzitet i razvoj zajednice

Mark Bristou, predsednik i izvršni direktor kompanije Barrick, rekao je da stvaranje rudnika svetske klase i uspešne lokalne ekonomije u jednom od najudaljenijih i najnerazvijenijih regiona DRC-a predstavlja trijumf za uspešno partnerstvo između kompanije, vlade i njenih zajednica. On je dalje prokomentarisao: „Naši akteri u DRC-u su imali ogromnu korist od Kibalija, koji je u proteklih deset godina doprineo zemlji od 4,6 milijardi dolara u obliku dividendi, tantijema i poreza. U skladu sa našom lokalnom politikom nabavke, Kibali daje prednost kongoanskim dobavljačima i izvođačima radova.

Za 13 godina, kompanija Kibali je isplatila plate u iznosu od 621 milion dolara. Uložio je oko 196 miliona dolara u razvoj infrastrukture i podršku zajednice.

Drugi način na koji je Barik pokazao svoju posvećenost DRC-u je pomaganje očuvanja Nacionalnog parka Garamba i vraćanje 16 belih nosoroga u Nacionalni park na severoistoku DRK-a, gde je ova vrsta poslednji put viđena 2006. godine. Barik je obezbedio više od 2,5 miliona dolara za ogrlice za praćenje, gorivo za posmatračke avione, programe spasavanja i rehabilitacije i poboljšanja kritične infrastrukture kao što su putevi i mostovi.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rast globalne rudarske proizvodnje

Rudarska proizvodnja u svetu ne pada, sve je stvar odluke": Profesor Beljić o kretanjima u sektoru "Rudarska proizvodnja u svetu ne pada, ona raste", istakao je Čedomir Beljić, profesor na Rudarsko-geološkom fakultetu na marginama ovogodišnje "Look up" konferencije na Kopaoniku. Na...

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

EU dogovorila smanjenje industrijskih emisija

Zemlje članice EU i Evropski parlament saopštile su 29. novembra da su postigle preliminarni dogovor o suzbijanju emisija gasova iz industrijskih postrojenja, uključujući one iz intenzivnih farmi živine i svinja i iz rudnika. Sporazum, koji je postignut kasno 28. novembra,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!