Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeNIS istražuje nalazišta...

NIS istražuje nalazišta nafte i gasa u Mađarskoj

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Naftna industrija Srbije (NIS) i kanadska kompanija Falkon oil end gas (Falcon) potpisale su juče u Segedinu pismo o namjerama za istraživanje nafte i gasa u Mađarskoj.

NIS tako kupuje udio od 50 odsto u budućoj proizvodnji nafte i gasa na polju Mako, iz pješčanika na dubini od 2,5 do tri kilometra, rečeno je prilikom potpisivanja ugovora u Segedinu.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko kazao je da će ta kompanija ove godine o svom trošku početi bušenje i ispitivanje na tri bušotine, a testiranje bi trebalo da bude završeno do kraja 2012. godine.

“Uvjeren sam da će taj projekat povećati resursnu bazu kompanije u gasu i nafti i doprinijeti da se ostvari plan da se u narednih 10 godina proizvodnja sa sadašnjih 1,5 miliona tona ugljovodonika poveća na pet miliona tona godišnje”, kazao je on.

Projekat u Mađarskoj je bitan, jer može brzo da se realizuje. Prva proizvodnja mogla bi da se očekuje početkom sljedeće godine, kazao je Kravčenko.

Generalni direktor NIS-a je istakao da će prvi korak biti korišćenje konvencionalnih rezervi, u sljedećoj fazi će zajedno sa partnerima razmotriti korišćenje nekonvencionalnih izvora nafte i gasa, kao i na projektu započetom u Srbiji.

Kravčenko je naglasio da još ne može da kaže kolika će biti vrijednost projekta u Mađarskoj, ali će procjene imati nakon što krajem godine bude završena prva faza projekta.

Generalni direktor kompanije Falkon Robert Mekoli (Macaulay) kazao je da su NIS izabrali za partnera zbog kvalifikacija, kako tehičkih tako i finansijskih.

Mekoli je dodao da ta kompanija još nije razmatrala projekte u Srbiji: “Još nismo imali mogućnost da ih proučimo, ali mislim da bi bilo korisno za Falkon da kroz partnerstvo sa NIS-om razmotri i realizaciju sličnih projekata u Srbiji”.

Mađarska je četvrta zemlja u kojoj NIS ima projekte u oblasti istraživanja i proizvodnje, pored Angole, Bosne i Rumunije.

NIS će projekat u Mađarskoj realizovati sa kompanijom Te-Iks-Em (TXM) “ćerkom-firmom” kompanije Falkon oil end gas u Mađarskoj.

Izvor balkans.com

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX pala na 23,8 evra po MWh

  Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze gasa CEEGEX pala je u ponedjeljak, 4. marta, na 23,78 evra po MWh. Tokom prethodne sedmice, spot cene gasa kretale su se od oko 22,2 do 24,1 evra po MWh. Na unutardnevnom...

Crna Gora: Vrednost izvoza EPCG-a dostigla 20 miliona evra u prva dva meseca

Elektroprivreda (EPCG) je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila značajan izvoz i po tom osnovu zabilježila više od 20 miliona EUR profita, dok je uvezla oko deset miliona. Hidrološka situacija nije loša, iako snijega nije bilo. Ipak, efekti toga...

Grčka na putu da postane vodeći izvoznik struje ka Centralnoj Evropi

U bliskoj budučnosti, Grčka bi mogla da stvori milijarde evra svojoj ekonomiji kroz razvoj energetskih mreža i gasovoda sa centralnom Evropom, navodi se u studiji koju je objavila konsultantska kompanija KPGM. U studiji je navedeno i da Grčka ima...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!