Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeNafte kompanije INA...

Nafte kompanije INA i MOL žele Montenegro Bonus

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Naftne kompanije Ina i Mol zainteresovane su za preuzimanje udela u slovenačko-crnogorskoj kompaniji Petrol Bonus, ali i za kupovinu čitavog Montenegro Bonusa u vlasništvu crnogorske Vlade, javlja Mina-Biznis.

Vrednost potencijalne akvizicije, kako prenosi portal Bankamagazin, za sada nije poznata.

Prilika za Inu i mađarski Mol ukazala se nakon raskida sporazuma između slovenačkog Petrola i crnogorskog Montenegro Bonusa, koji su 2007. godine osnovali zajedničku kompaniju Petrol Bonus. Slovenački naftni gigant tada se obavezao da će uložiti 154,5 miliona EUR u infrastrukturu, što je bio iznos veći od onoga kojeg su pojedinačno nudili Ina i Mol.

Crnogorci, kako piše portal, već duže vreme nezadovoljni su partnerstvom sa Petrolom, jer ta kompanija nije ispoštovala dogovorene uslove i uložila obećani novac.

Savetnik Uprave Petrola, Aleksander Salkić, kazao je da ta firma nema nameru da se povlači iz Crne Gore.

”Istina je da se trenutno vode pregovori o snižavanju iznosa investicija. Njih bi trebalo svesti na realni, ekonomski nivo” naveo je on.

Izvršni direktor Montenegro Bonusa, Aleksandar Kašćelan tvrdi međutim da je sporazum sa Petrolom raskinut.

”Sada se samo pregovara o načinu njihovog napuštanja ovog džoint venčera”, rekao je Kašćelan.

Petrol Bonus u vlasništvu ima dve benzinske pumpe i mrežu veleprodaje. Umesto Petrola u kompaniju bi sada mogli ući Ina ili Mol.

”Ina i Mol ne samo da su pokazali interes za ulaskom u džoint venčer umesto Petrola, već bi hteli kupiti i čitav Montenegro Bonus”, kazao je visokopozicionirani izvor iz Crne Gore upoznat sa slučajem.

Iz Ine u saopštili da se Montenegro Bonus smatra dobrom prilikom za ulazak na crnogorsko tržište.

”Do sada nismo primili službeni zahev od crnogorske Vlade u vezi sa sklapanjem partnerstva”, rekli su iz Ine, a isto su potvrdili i predstavnici Mola.

Montenegro Bonus sa sjedištem na Cetinju, u vlasništvu je Vlade, a njegova privatizacija najavljena je za ovu godinu.

Prema rečima izvora hrvatskog portala, verovatnije je da bi do nje moglo doći tek naredne godine, nakon što se reši spor koji ta kompanija ima sa drugom crnogorskom firmom, Jugopetrolom.

Montenegro Bonus poseduje skladišta naftnih derivata i plina, a na dio te infrastrukture pravo polaže i kotorski Jugopetrol u vlasništvu grčkog Helenik Petroleuma. Njihov spor i dalje nije sudski rešen.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX pala na 23,8 evra po MWh

  Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze gasa CEEGEX pala je u ponedjeljak, 4. marta, na 23,78 evra po MWh. Tokom prethodne sedmice, spot cene gasa kretale su se od oko 22,2 do 24,1 evra po MWh. Na unutardnevnom...

Crna Gora: Vrednost izvoza EPCG-a dostigla 20 miliona evra u prva dva meseca

Elektroprivreda (EPCG) je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila značajan izvoz i po tom osnovu zabilježila više od 20 miliona EUR profita, dok je uvezla oko deset miliona. Hidrološka situacija nije loša, iako snijega nije bilo. Ipak, efekti toga...

Grčka na putu da postane vodeći izvoznik struje ka Centralnoj Evropi

U bliskoj budučnosti, Grčka bi mogla da stvori milijarde evra svojoj ekonomiji kroz razvoj energetskih mreža i gasovoda sa centralnom Evropom, navodi se u studiji koju je objavila konsultantska kompanija KPGM. U studiji je navedeno i da Grčka ima...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!