Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeGasprom potpisuje ugovor...

Gasprom potpisuje ugovor o kupovini Petroleuma

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Ruska državna kompanija za proizvodnju gasa Gasprom, potpisala je u sredu ugovor o kupovini Ruskog Petroleuma, nosioca licence za gigantsko istočno-sibirsko gasno polje Kovikta, rekao je Oleg Smjetanjin iz Ruskog Petroleuma.

Prošle nedelje je ruski Gasprom kupio imovinu Ruskog Petroleuma za 22 milijardi rubalja (770 miliona USD), ili približno istu sumu koju je bivši vlasnik, Anglo-Ruski TNK-BP, prethodno investirao u ovu kompaniju.

Dnevni list Komersant, citirao je izvor Ministarstva za energetiku koji kaže da je ministar energetike Sergej Šmatko pisao vladi, navodeći da je cena iz ugovora previše visoka, u suprotnosti sa interesima vlade, kao i da nije uključena u investicioni plan Gasproma za 2011, kojim takođe nije uspeo da racionalizuje odluku o kupovini Ruskog Petroleuma.
Gasprom je kupio Ruski Petroleum bez odgovarajuće odluke Borda direktora ili saglasnosti Vlade, što je neophodno po statutu Gasproma.

,,Zato možemo zaključiti da je učešće Gasproma u kupovini Ruskog Petroleuma pod tim uslovima -nedgovarajuće”, rekao je izvor i dodao da Ministarstvo za ekonomski razvoj podržava zaključke tog ministarstva.

TNK-BP pridružio se Kovikta projektu, koji ima 2 triliona kubnih metara gasa, u nadi da će dobiti pristup gasovodu do za energijom gladne Kine, ali nije uspeo. Prošle godine firma je podnela zahtev za bankrotstvo Ruskog Petroleuma.
Državna naftna kompanija Rosnjeft je ranije bila kandidat za Kovikta, sa ponudom od 16 milijardi rubalja. Komersant je tvrdio da Vlada favorizuje ponudu Rosnjefta.

,,Za razliku od Gasproma, kompanija je uradila nezavisnu procenu svih sredstava, dogovorila kupovinu sa Vladom obezbeđujući odgovarajuću odluku svog Upravnog odbora, i utvrdila izvore finansiranja. Sve to u potpunosti odgovara interesima Vlade.” – citira se dobro obavešteni izvor Ministarstva za energetiku.

Šef Rosnjefta i potpredsednik Vlade zadužen za energetska pitanja, Igor Sečin, odobrio je preprodaju Kovikta Gaspromu od Rosnjefta po nabavnoj ceni, rekao je izvor Komersantu.

Nabavna cena se može smanjiti ako Gasprom ne uplati 22 milijardi rubalja kupoprodajnu cenu u roku od mesec dana, rečeno je iz dobro obaveštenog izvora agenciji RIA Novosti.

Izvor Energyopserver.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX pala na 23,8 evra po MWh

  Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze gasa CEEGEX pala je u ponedjeljak, 4. marta, na 23,78 evra po MWh. Tokom prethodne sedmice, spot cene gasa kretale su se od oko 22,2 do 24,1 evra po MWh. Na unutardnevnom...

Crna Gora: Vrednost izvoza EPCG-a dostigla 20 miliona evra u prva dva meseca

Elektroprivreda (EPCG) je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila značajan izvoz i po tom osnovu zabilježila više od 20 miliona EUR profita, dok je uvezla oko deset miliona. Hidrološka situacija nije loša, iako snijega nije bilo. Ipak, efekti toga...

Grčka na putu da postane vodeći izvoznik struje ka Centralnoj Evropi

U bliskoj budučnosti, Grčka bi mogla da stvori milijarde evra svojoj ekonomiji kroz razvoj energetskih mreža i gasovoda sa centralnom Evropom, navodi se u studiji koju je objavila konsultantska kompanija KPGM. U studiji je navedeno i da Grčka ima...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!