Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeNafta pojeftinila uprkos...

Nafta pojeftinila uprkos borbama u Libiji

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Sirova nafta pojeftinila je juče na berzi u Njujorku na ispod 104 dolara za barel, ali je njena cena i dalje visoka i veoma hirovita zbog intenzivnih borbi u blizini naftnih i gasnih postrojenja u Libiji.

Cena američke “lake” nafte za terminsku isporuku u aprilu je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 56 centi na 103,82 dolara za barel, dok je u isto vreme evropska “brent” nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 84 centa na 115,10 dolara za barel, prenela je agencija AP.

Investitori pomno prate razvoj situacije u Libiji, posebno zato što je proizvodnja “tečnog zlata” u toj zemlji pala više nego što se ranije pretpostavljalo, kao posledica intenziviranja sukoba u blizini ključnih naftnih postrojenja. Na kretanje cene nafte u poslednjih nekoliko nedelja je najviše uticala situacija u severnoj Africi, gde Libija uobičajeno proizvodi taj energent u količinama jednakim tek nešto ispod dva odsto ukupne svetske potrošnje.

Najvažnija energetska sirovina je u poslednjih nekoliko dana nešto pojeftinila, ali je njena cena i dalje izuzetno visoka, ističu analitičari.

Juče je do pojeftinjenja došlo uprkos tome što je libijska proizvodnja nafte pala na 500.000 barela sa 1,6 miliona barela na dan otkad je prošlog meseca započela pobuna protiv tamošnjeg lidera Moamera Gadafija, izjavio je izvršni direktor libijske državne naftne kompanije “Nešenel oil korporejšn”, Šukri Ganem.

Trgovci naftom su i dalje zabrinuti da bi nemiri iz Libije i severne Afrike mogli da se prošire na druge naftom bogate zemlje u regionu, a posebno na Saudijsku Arabiju.

“Na naftnom tržištu se iščekuje 11. mart, za kad su zakazani protesti u Saudijskoj Arabiji pod nazivom ‘Dan gneva’. Ako taj dan dođe i prođe bez incidenta, mislim da će svi lakše disati”, izjavio je analitičar njujorške konsultantske firme “MF Global”, Edvard Mejer.

Izvor Tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EPS preuzima gradnju 10 HE na Ibru

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema hidroelektrana na Ibru. Ovim dokumentom, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u saradnji sa Institutom za vodoprivredu Jaroslav Černi,...

Crna Gora: Veliko interesovanje za solarne projekte

Postojanje EPCG Solar gradnje opravdano je ogromnom potražnjom i mogućnošću zarade za EPCG grupu, ali i uštede za građane, ocijenila je direktorka kompanije, Valerija Saveljić i dodala da je sve veće interesovanje za projekte obnovljivih izvora. Kako ja navela,...

Crna Gora: Struja od januara skuplja za 5,6%

Od januara 2024. godine struja će u Crnoj Gori poskupeti za 5,63%, najavio je Igor Telebak, direktor Regulatorne agencije za energetiku i vodu (REGAGEN). Operator elektrodistributivnog sistema CEDIS podneo je zahtev regulatornoj agenciji za podizanje cena električne energije za naredni regulatorni period. Telebak je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!