Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeMrkonjić:Tenderi neće promeniti...

Mrkonjić:Tenderi neće promeniti vlasništvo u EPS-u

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Ministar infrastrukture i energetike Milutin Mrkonjić izjavio je danas za Tanjug da bi investicije od oko dve milijarde evra za izgradnju termoelektrana mogle da počnu da se realizuju već krajem ove godine za “Kolubaru B”, a početkom 2012. za Termoelektranu “Nikola Tesla” B3 (TENT).

“Investicije od dve milijarde evra u termoelektrane i kopove pokrenule bi srpsku privredu i zaposlile bi indirektno i direktno više desetina hiljada ljudi. Domaća elektromašinogradnja, radeći na ovim projektima, bila bi u prilici da zaradi pola milijarde evra”, naveo je resorni ministar.

On je dodao da bi još oko 5.000 radnika iz firmi koje će raditi na projektima povećanja proizvodnje uglja imalo osiguran posao. Pored ovoga, u novim termoelektranama posao bi dobilo više stotina ljudi.

Interesovanje italijanske kompanije “Edison”

Posle otvaranja ponuda u petak, 20. maja, italijanska kompanija “Edison” je izrazila zainteresovanost da uđe u realizaciju investicije u Kolubari, tako da će stručne službe EPS-a narednih dana analizirati ponudu te italijanske kompanije i u što kraćem roku ćemo zauzeti konačan stav oko ove strateške investicije, izjavio je ministar.

“Ovih dana imam sastanke sa nekoliko najvećih kompanija iz oblasti termoenergetike oko realizacije projekta Termoelektrane ‘Nikola Tesla’ (TENT). Ukoliko bi dobili starateške partnere do kraja trećeg kvartala, investicije bi mogle početi krajem 2011. godine za Kolubaru i početkom 2012. godine za TENT”, nagovestio je Mrkonjić.

Ministarstvo rudarstva predložilo je Vladi početkom 2009. raspisivanje međunarodnih tendera za prikupljanje ponuda strateških partnera za izgradnju dve nove termoelektrane (TE) – Kolubara B i Nikola Tesla B, podsetio je Mrkonjić i napomenuo da je vlada odobrila raspisivanje tih tendera.

Reč je o dva projekta: TE “Kolubara B”, sa dva bloka od po 350 megavata (MW) i novom, superefikasnom bloku od 700 MW u TE “Nikola Tesla” B, rekao je Mrkonjić i ukazao da novi objekti ni na koji način ne predstavljaju pretnju promeni vlasništva u EPS.

Obaveza EPS-a i Kolubare da obezbede dovoljne količine uglja

Obaveza EPS-a i Rudarskog basena Kolubara je da za nove elektrane obezbede potrebne količine uglja, rekao je ministar i dodao da je planirano da EPS uloži oko 700 miliona evra za povećanje proizvodnje uglja na kopovima u kolubarskom basenu.

Odgovarajući na pitanje da li je u planu privatizacija EPS-a, Mrkonjić je istakao da je Vlada Srbije zauzela stav da nema promene vlasnika većinskog kapitala u EPS-u, podsetivši da najveća kompanija u Srbiji ima strateški značaj u razvoju svih grana privrede.

Mrkonjić je dodao da je vlada usvojila i model restruktuiranja koji bi za nekoliko godina trebalo da poboljša efikasnost i smanji gubitke EPS-a.

“Ovim modelom koji je i razvojni, vlasnik kapitala EPS-a, odnosno, srpska Vlada dozvolila je strateškim partnerima da kroz izgradnju novih objekata ili saradnju sa EPS-om na pojedinim projektima uđu u vlasničku strukturu naše najveće kompanije”, objasnio je Mrkonjić i naglasio da tenderi na kojima se biraju strateški partneri neće promeniti većinsko vlasništvo države u EPS-u.

Izvor energoinfo.com

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!