Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeMrkonjić: Ne odustajemo...

Mrkonjić: Ne odustajemo od Južnog toka

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministar infrastrukture i energetike Srbije Milutin Mrkonjić izjavio je da projekat “Južni tok” ide sigurno i da je ubeđen da i Republika Srpska ulazi u ovaj projekat.

“Mi smo sa predstavnicima Vlade RS razgovarali o tome kakav bi bio interes RS da se priključi na tok. O tome ćemo obavestiti ruske partnere, a mislim da već sada možemo reći da je Republika Srpska značajan faktor u realizaciji ‘Južnog toka’. Ubeđen sam da će RS ući u ovaj projekat”, rekao je Mrkonjić.

On je kazao da je prošle sedmice grupa stručnjaka koji direktno rade na tom projektu boravila u Srbiji i informacija da se odustaje od ovog gasovoda nije tačna.

“Odustajanje od ovog projekta ne dolazi u obzir i to će sasvim sigurno biti jedna od tema o kojima ćemo razgovarati sa premijerom Rusije Vladimirom Putinom koji bi trebalo ove sedmice da doputuje u Srbiju”, rekao je Mrkonjić u intervjuu Glasu Srpske od ponedeljka.

Komentarišući dosadašnju saradnju RS i Srbije u oblasti energetike i infrastrukture, Mrkonjić je rekao da je generalno saradanja sa resornim ministarstvima u RS uvek bila odlična.

“Naravno, saradnja u oblasti energetike je broj jedan. Na zajedničkoj sednici vlada RS i Srbije u petak u Banjaluci potpisali smo Memorandum o saradnji na realizaciji, pre svega, projekata na reci Drini. Biće realizovano nekoliko projekata u vezi sa izgradnjom hidroelektrana na Drini. Sa predstavnicima Italije, koji će biti treći partner, ranije smo potpisali sporazum”, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, “Elektroprivreda RS” i “Elektroprivreda Srbije” dogovorile su da u idućih 15 dana potpišu prethodni ugovor sa italijanskim partnerima, “poslije čega ulazimo u realizaciju ovih projekata”.

Kada je u pitanju saradnja u oblasti saobraćaja, Mrkonjić je rekao da će u narednom periodu biti realizovani projekti saobraćajne infrastukture koji povezuje RS i Srbiju.

“U oblasti saobraćajne infrastrukture pravac Kruševac – Kraljevo – Užice – Kotroman je broj jedan, koji od Kotromana ide kroz RS prema Sarajevu, odnosno to je veza Koridora pet koji prolazi kroz Sarajevo i veza Koridora deset koji prolazi kroz Srbiju. Taj pravac je u Srbiji uzet kao prioritetan pravac i ove godine ćemo završiti projektnu dokumentaciju, a iduće godine počinje gradnja. To je veoma važan projekat koji u ovom momentu i Republiku Srpsku i Srbiju najviše interesuje”, rekao je Mrkonjić.

Prema njegovim rečima, “Kargo 10” je već nominovan kao projekat i Republika Srpska je ušla zajedno sa Srbijom u njegovu realizaciju.

“Osnovna ideja ‘Karga 10’ je da se svi slobodni kapaciteti u teretnom saobraćaju svih republika bivše Jugoslavije objedine na pravcu od Ljubljane preko Zagreba, Beograda i drugih gradova, a Srpska da se nadovezuje na to”, rekao je srpski ministar infrastukture i energetike.

On je rekao da je izgradnja mosta Bratunac – Ljubovija, kao i izgradnja mosta Bačevci – Fakovići među prioritetima Vlade Srbije.
“Oba mosta su veoma važna i u toku ove godine očekujemo završetak projektne dokumentacije i početak njihove gradnje”, rekao je Mrkonjić.

Izvor Tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX pala na 23,8 evra po MWh

  Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze gasa CEEGEX pala je u ponedjeljak, 4. marta, na 23,78 evra po MWh. Tokom prethodne sedmice, spot cene gasa kretale su se od oko 22,2 do 24,1 evra po MWh. Na unutardnevnom...

Crna Gora: Vrednost izvoza EPCG-a dostigla 20 miliona evra u prva dva meseca

Elektroprivreda (EPCG) je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila značajan izvoz i po tom osnovu zabilježila više od 20 miliona EUR profita, dok je uvezla oko deset miliona. Hidrološka situacija nije loša, iako snijega nije bilo. Ipak, efekti toga...

Grčka na putu da postane vodeći izvoznik struje ka Centralnoj Evropi

U bliskoj budučnosti, Grčka bi mogla da stvori milijarde evra svojoj ekonomiji kroz razvoj energetskih mreža i gasovoda sa centralnom Evropom, navodi se u studiji koju je objavila konsultantska kompanija KPGM. U studiji je navedeno i da Grčka ima...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!