Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaMihajlović: Toplane, prestanite...

Mihajlović: Toplane, prestanite da ucenjujete državu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministarka energetike Zorana Mihajlović upozorila je sve toplane u Srbiji da strogo poštuju odredbe Uredbe Vlade o najnižoj i najvišoj prosečnoj ceni grejanja tokom ove sezone.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović upozorila je u utorak sve toplane u Srbiji da strogo poštuju odredbe Uredbe Vlade o najnižoj i najvišoj prosečnoj ceni grejanja tokom ove sezone.

Istovremeno, poručila im je i da, dok izgradnja gasovoda Južni tok ne bude gotova, ne sede skrštenih ruku, već da rade na uvođenju bimase kao goriva i osavremenjuju toplane.

“Gotovo sve toplane u Srbije pozajmljuju mazut od Robnih rezervi, između ostalog i zbog toga što se lokalne samouprave najmanje bave svojim komunalnim preduzećima”, rekla je Mihajlović na sastanku sa privrednicima Pirotskog okruga.

Ona je rekla i da Srbija dolazi u situaciju da se, kada dođe zima, sve toplane obrate državi koja onda nema izbora osim da im da mazut, s obavezom da to bude vraćeno. O tome niko ne misli, pa se naredne jeseni ponavlja ista priča.

Takva praksa se mora prekinuti, poručila je Mihajlovićeva.

Toplane ne mogu da drže socijalni mir, već moraju da vode računa o modernizaciji, poštovanju uredbe države i moramo da radimo zajedno. Kamate na dug toplana ka državi zbog nevraćanja mazuta Robnim rezervama će biti otpisane, ali i toplane moraju da daju svoj maksimum”, kazala je ministarka Mihajlović.

Toplane su najkritičniji deo energetskog bilansa i kada one ne rade, onda cela Srbija ima problem, istakla je ona, ali i upozorila da je to nažalost “fantastičan” način i da toplane na neki način “ucenjuju” državu.

Ona je pozvala toplane da, kako je rekla, ne sede skrštenih ruku već da rade na uvođenju biomase kako bi se poboljšala energetska efikasnost u zemlji.

“Naše procene su da će gasovod Niš – Dimitrovgrad biti završen mnogo ranije nego Južni tok, odnosno za tri do četIri godine. To je gasovod u okviru koga su samo dve zemlje, pa je to mnogo jednostavnije i lakše”, rekla je ministarka energetike.

Ona je dodala da su već formirane radne grupe između Bugarske i Srbije, i da su obezbeđeni i izvori finansiranja.

“Strateški cilj Ministarstva energetike jeste da budemo koliko god možemo energetski samodovoljni. Mi gas uvozimo, ali sa druge strane postoji biomasa. Toplane u Srbiji imaju ozbiljne projekte da promene svoje ulazno gorivo sa mazuta na biomasu, koje imamo dovoljno, a sa druge strane da krenu i u takozvanu kogeneraciju, da osim toplotne proizvode i električnu energiju”, rekla je ona.

Toplane će tada u Srbiji umesto energetske efikasnosti od 30 ili 40 odsto, biti energetski efikasne čak 90 odsto, rekla je Zorana Mihajlović, i dodala: “To je naš strateški pravac.

Izvor Novosti

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!